„Ne luptăm cu vremea”, afirmă, pentru G4Food, fermierul Lucian Florea, care conduce o organizație de producători din sectorul pomicol, livezile fiind concentrate în comuna Itești, din județul Bacău.
Localitatea are rădăcini adânci în istorie, fiind atestată documentar la 19 aprilie 1599 și își trage numele de la boierul Iteșteanu. Aici, într-un colț de țară, unde timpul pare să curgă după legile naturii, a prins rădăcini o poveste românească despre pasiune, familie și renaștere, sub deviza: Mere de Itești / „Sănătos tu să trăiești”.
Mere de Itești – Povestea unui vis crescut cu răbdare și știință
Lucian Florea, inginer auto de profesie, a preluat în anul 2000 o livadă aproape abandonată, care aparținuse Stațiunii Pomicole Bacău și fusese divizată în urma reformelor post-1996, iar administratorul intrase în faliment.
Lucian Florea a văzut potențialul acestei livezi, chiar așa, în lipsa utilajelor care au dispărut peste noapte, în tăvălugul falimentului și, sprijinit de tatăl său, horticultor de meserie, a început reconstrucția livezii.
Astăzi, Lucian conduce o organizație de producători din sectorul pomicol, cu livezi de măr (28 ha) și cireș (6,5 ha), concentrate în comuna Itești. Fructele lor sunt recunoscute în marile rețele de retail pentru calitate și gust, dar munca din spatele fiecărui măr cules este titanică.
„Noi ne uităm mai mult la temperatura resimțită, nu la cea măsurată, pentru că planta simte altfel temperatura față de cea măsurată”
„Ne luptăm cu vremea. Deocamdată a fost bine în zonă la noi. Noi ne uităm mai mult la temperatura resimțită, nu la cea măsurată, pentru că planta simte altfel temperatura față de cea măsurată”, spune Lucian Florea, pentru G4Food.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
În perioada de primăvară, când mugurii se pregătesc să înflorească, fiecare grad contează. Deși zona încă nu a intrat în fenofaza de înflorire, riscurile sunt uriașe, mai ales pentru cireși. În aceste zile, temperaturile resimțite – nu doar cele măsurate – pot face diferența dintre un an roditor și unul compromis.
Pentru a proteja plantațiile, a folosit metode precum perdele de fum (focuri controlate), care pot crește temperatura cu aproximativ 0,5°C. Dar nu este suficient!
„Facem focuri, o perdea de fum, dar are un efect de +0,5 grade”
„Noi încă nu suntem la înflorit, suntem mai târziu oleacă, cu evoluția plantei. Cei care au avut cais, piersic, sunt mult mai afectați decât noi.
Facem focuri, o perdea de fum, dar are un efect de +0,5 grade, dar nu mai mult. Avem 28 hectare de măr și 6,5 hectare de cireș. La cireș este mai problematic, pentru că e mai înaintat ca mărul. Rezistența lui, în stadiul ăsta de dezvoltare a plantei este la -5 grade, în fenofaza actuală. Dacă depășește -5, începem să avem pierderi. De la -5 grade la -7 grade, pierderile sunt de 10%.
Iar de la -7 grade încolo, pierderile sunt de 90%. Ce sare de -8 grade, pierderile sunt de 100%.
Depinde de vânt, de circulatia lui, de microclimatul fiecărei zone. Este o loterie: pur și simplu la noroc și la voia Domnului”, explică antreprenorul Lucian Florea.