Când abia ai încheiat lungul meniu de antipasti, primo, secondo și desert și speri sa poți răsufla, în sfârșit, ușurat, de fapt, nu poți încă. Dacă știi deja că urmează, mai lași puțin loc.
Fie că te afli la restaurant, invitat la cineva sau la tine acasa, cu câteva minute înainte de miezul nopții, când restul meniului a fost deja epuizat și masa eliberată de farfurii și tacâmuri, pe masă încep să ajungă sticle de vin spumant și porții de cotechino cu linte fiartă alături – un preparat din carne de porc cumva asemănător unui caltabos sau unui cârnat, doar ca mai gros și mai condimentat.
Și cum nimeni nu are curajul să contrazică tradiția, toată lumea se supune și mănâncă de regulă o felie subțire cu o lingură, două, de linte fiartă. În realitate, sunt două alimente care se combină de minune și oricât de sătul ai fi, merge, doar așa de gustat puțin, de marcat momentul.
Tradiția consumării acestui preparat este legată de credințe populare care simbolizează prosperitatea și norocul pentru noul an.
Porcul simboliza bunăstarea și autosuficiența alimentară a familiei
Tradiția de a consuma linte este veche și datează din perioada romanilor. Se credea că forma boabelor de linte, asemănătoare cu niște mici monede, aduce bogăție și abundență economică. În mod special, se considera că lintea mâncată la începutul noului an garantează bani și prosperitate în anul care vine. Fiecare boabă de linte simbolizează o monedă pentru cel care o consumă.
Cotechino se consumă deoarece porcul simbolizează abundența și bunăstarea. În cultura tradițională agrară, porcul era considerat un animal valoros, un simbol al bogăției și autosuficienței alimentare a familiei. Grăsimea abundentă din cotechino reprezintă speranța pentru prosperitate materială. În plus, această tradiție este legată de faptul că, în trecut, sfârșitul anului coincide cu perioada sacrificării porcilor, astfel încât era obișnuit să se consume produsele proaspete din carne de porc.
Cum se pregătește lintea
Dacă vrem să replicăm ideea chiar și în înlocuind cotechino cu carnați sau caltaboși, lintea cu care se pot servi este extrem de simplu de preparat.
Boabele de linte se țin în apă până se hidratează oarecum, circa jumătate de oră. După care se tranferă într-o oală, se acoperă cu apă de 2-3 degete și se lasă la fiert. Se completează cu puțină sare și o frunză de dafin și se fierbe la foc mic până lintea se înmoaie.
În cazul în care găsim pe undeva prin rețelele de mare distribuție cotechino de import, e foarte simplu de preparat. Se înțeapă în câteva locuri și se lasă în apă la fiert circa 10 minute la foc mic. Practic, doar până eliberează în apă o mare parte din grăsime, fiind deja prefiert.
În orice caz, pentru mine ar fi un An Nou frustrant fără porția de linte cu cotechino, dar cum anul ăsta ma prinde în România, și nu în Italia, o să pregătesc pentru toată lumea linte cu cârnați din porc pentru miezul nopții.