Legumele, fructele și produsele de panificație rămân în topul preferințelor alimentare ale românilor. Mai mult de jumătate ar fi dispuși să renunțe la zahăr, însă doar circa un sfert, la carne

Alimente preferate_produse panificatie foto: cipra.ro

Potrivit unui studiu realizat de Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză, cu ajutorul Reveal Marketing Research,  care analizează percepția românilor asupra calității alimentației lor și schimbările pe care sunt dispuși să le facă pentru a o îmbunătăți, 54% dintre români sunt de părere că au un meniu echilibrat, consumând din toate grupele alimentare.

Legumele, fructele și produsele de panificație rămân în continuare pe primele locuri în topul alimentelor consumate de respondenți zilnic sau aproape zilnic, cu câte 78% din voturi. Acestea sunt urmate de carne și pește (73%), lactate (68%), ouă (63%), dulciuri (63%). Pe de altă parte, 20% dintre respondenți consumă frecvent produse vegane, 15% produse speciale (fără gluten, lactoză, zahăr etc), iar 14% mâncare de tip fast food (burgeri, pizza).

Totodată, 47% dintre respondenți sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de greutatea lor actuală, iar 25% nemulțumiți sau foarte nemulțumiți. 74% dintre respondenți nu au ținut dietă în ultimele 6 luni de la momentul completării chestionarului, iar dintre cei 26% care au ținut o dietă, doar 12% au făcut-o la recomandarea unui specialist.

La ce alimente ar renunța cei mai mulți și din ce motiv?

În privința alimentelor percepute ca fiind nocive de către respondenți, zahărul, produsele de panificație și carnea se află în top 3, iar motivul principal pentru care ar renunța la acestea este sănătatea, într-o măsură mult mai mică fiind motivați de principiile personale, precum grija față de planetă sau animale, sau de motivele financiare.

Conform rezultatelor sondajului, 55% dintre respondenții ar lua în calcul să renunțe la zahăr, 43% la produsele de panificație, 25% la carne, 25% la pește, 23% la lactate. Un procent similar, de 23%, ar renunța în general la produsele de origine animală.

Pentru a-și îmbunătăți alimentația, cei mai mulți respondenți (50%, comparativ cu 36% în cadrul
studiului anterior) consideră că i-ar ajuta să își permită să cumpere tot ce își doresc. 41% simt
nevoia să găsească mai ușor alimente sănătoase, 36% și-ar dori să aibă un plan alimentar
detaliat pentru întreaga săptămână, 31% ar vrea să aibă mai multe cunoștințe despre ce
înseamnă să mănânci sănătos, 27% simt lipsa timpului suficient ca să-și gătească singuri, iar
20% consideră că, dacă ar evita mâncarea de timp fast/junk food, alimentația lor s-ar îmbunăți.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *