Legumele, printre care la loc de cinste se situează sparanghelul, și înghețata sunt pasiunile gastronomice cunoscute ale Regelui Charles. Suveranul britanic va fi omagiat în acestă seară la Roma la Villa Wolkonsky, cu vedere spre apeductul împăratului roman Nero, reședința oficială a ambasadorului UK în capitala italiană, scrie ziarul La Repubblica.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -

„Are o sensibilitate deosebită pentru produsele locale și iubește bucătăria italiană. Ingredientul preferat? Sparanghelul”. Sunt cuvintele cu care chef Dario Pizzetti, de 21 de ani responsabil cu bucătăria Ambasadei Regatului Unit în Italia, descrie afinitatea pe care a demonstrat-o în timp Regele Charles cu cultura rurală și gastronomia italiană. Acestea au fost recent reconfirmate cu ocazia vizitei oficiale a suveranului britanic în Italia.
„Regele are o sensibilitate profundă pentru sustenabilitate și pentru produsele locale, e foarte atent la ce mănâncă, la lanțurile de aprovizionare, la produsele pământului. Când a fost la noi, a cerut legume la fiecare masă. Îi plac gătite în stil britanic, bineînțeles, dar mereu de sezon. Este pasionat de sparanghel – i-am gătit în fiecare zi. Și adoră înghețata cu vanilie, căpșuni și mango”, povestește Pizzetti.
Astfel, în această seară, grădinile elegante de la Villa Wolkonsky găzduiesc King’s Birthday Party, petrecerea oficială în onoarea zilei de naștere a regelui Charles al III-lea. Tradiția cere ca această sărbătoare să aibă loc în iunie, deși regele s-a născut în noiembrie. Acest obicei a luat naștere în secolul al XVIII-lea odată cu regele George al III-lea, care a decis mutarea festivităților în sezonul cald pentru a avea, măcar o dată pe an, cer senin și parade fără ploaie. Motivând că „e mai bine să ciocnești cu soarele pe cer”.
Meniul pentru „King’s Birthday Party” 2025
Meniul petrecerii în onoarea Regelui va pune în scenă o veritabilă ”simfonie gastronomică anglo-italiană”. În deschiderea meniului este prevăzut somon afumat de Scoția cu pecorino local din provincia Lazio, lângă Roma. În continuare, o paletă de arome bine echilibrate: bruschete vegane cu dovlecei și măghiran, roșii confit pe pâine fără gluten și un preparat specific galez – somon proaspăt învelit în bacon, servit cu o felie subțire de lămâie. Apoi, grătarul va vorbi cu accent britanic: în prim-plan vor fi vita scoțiană și mielul galez.
Chef Pizzetti a conceput personal opțiunile din meniu, acordând o atenție specială intoleranțelor alimentare. Un spațiu generos pentru preparate fără gluten și plant-based, precum brânzeturile vegane pe bază de caju și pâinea fără gluten.
Bufetul va fi îmbogățit de micii producători din Lazio, cu degustări de pecorino local și ulei de măsline extravirgin, iar din regiunea Romagna, în apropiere de Ravenna, pe care Regele a vizitat-o de curând, vor sosi brânza cu malț din Brisighella, prosciutto de Mora Gentile și formaggio stanco – o delicatesă pentru cunoscători.
Și cum orice britanic respectabil are o pasiune pentru curry, va exista și un stand cu mâncare indiană, cu samosa umplute cu carne: un omagiu picant adus sufletului multicultural al Regatului Unit.
Deserturile vor uni din nou cele două culturi. Nu vor lipsi scones with clotted cream, dar și cireșele trase în ciocolată cu granule de alune și tortul cu migdale și kumquat, zise și mandarine chinezești – un clasic al cinei oficiale de la Villa Wolkonsky.
Sparanghelul, considerat o delicatesă
Pizzetti povestește cu mândrie despre una dintre creațiile sale cele mai iubite la Villa Wolkonsky, în timpul sărbătorilor: bread & butter pudding reinterpretat cu panettone în loc de pâine, mix reușit între un desert englezesc și un produs italian emblematic. „Nu va fi servit la petrecerea de mâine, dar aici este foarte iubit”, explică el.
El cunoaște bine și gusturile regelui Charles, pe care l-a întâlnit de mai multe ori, atât la prânzuri oficiale, cât și la cine private, în timpul vizitelor în Italia.
„Dacă ar trebui să inventez un fel de mâncare pentru rege? Sparanghel, desigur. Apoi, pește proaspăt și o salată de fructe. I-ar plăcea, sunt sigur. Are un gust clasic, esențial. Iubește bucătăria simplă și legumele”, spune chef Pizzetti.
Totul va fi însoțit de celebrul stand Babingtons de ka Roma, cu selecțiile sale de ceaiuri rafinate și nu puteau lipsi nici distilate scoțiene aduse în colaborare cu Scottish Development International: Coln Valley, Glenfiddich, Balvenie, JG Thomson și noua ediție de Hendrick’s.