Răspunsul la criza laptelui vegetal și la rezervele de natură etică sau ambientală ale persoanelor care nu consumă cu plăcere laptele de vacă, sau îl consumă cu inima strânsă, ar putea ajunge în curând și în rețelele de retail de pe întregul continent, după succesul înregistrat în cele olandeze: laptele hibrid.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit publicației Il Fatto Alimentare, este compus în diverse proporții din lapte vegetal și lapte de vacă și este dezvoltat de compania daneză Planet Dairy, câștigă tot mai multă popularitate în Țările de Jos, motiv pentru care compania ia în considerare o extindere la nivel european.
Deși nu poate fi consumat de persoanele alergice sau de vegani, laptele hibrid ar putea satisface dorința multor omnivori de a reduce impactul ambiental al propriului consum de alimente. Potrivit celor mai multe estimări, circa 30% din emisiile de dioxid de carbon sunt puse pe seama crescătoriilor intensive de vaci.
Însă mulți consumatori nu agrează complet nici laptele vegetal, din cauza gustului, a compoziției nutriționale sau aditivilor. Și aici se inserează în oferta generală laptele hibrid, considerat un bun compromis între cel natural de vacă și cel complet vegetal.
Un recent studiu al Good Food Institute, la care face referire sursa citată, a confirmat că aproximativ jumătate dintre europeni ar dori să cumpere mai puține produse lactate și mai multe alternative vegetale. Totuși, aceiași oameni consideră laptele vegetal inferior celui de vacă din aproape toate punctele de vedere: gust, calitate nutrițională, mod de utilizare și raport calitate/preț. În Olanda, de exemplu, din 2022, vânzările de lapte vegetal au scăzut cu 8,3% ca volum și cu 7,4% ca unități, semn clar al unui moment nefavorabil pentru acest tip de produs.
Trei formule de lapte hibrid: integral, semi-degresat și degresat
Analizând datele statistice s-a născut ideea celor de la Planet Dairy de a colabora cu principala rețea de supermarketuri olandeză, Albert Heijn, prin brandul Farm Dairy. Compania a lansat trei tipuri de lapte hibrid: integral, semi-degresat și degresat, conținând 60–70% lapte de vacă și restul lapte vegetal. Acesta este provenit în principal din bob fava și ulei de floarea-soarelui.
Nivelul vitaminelor din grupul B este identic cu cel din laptele de vacă, adiționat cu vitamina D. Totuși, concentrația de proteine și grăsimi saturate este mai scăzută decât în cazul laptelui clasic. Rezultatul? Un scor Nutri-Score B (verde).
Prețul este identic cu cel al laptelui obișnuit vândut sub marcă proprie de lanțul olandez de retail: 1,39 euro/litru, o alegere intenționată pentru a propune un produs complet comparabil cu cel obișnuit, dar cu amprentă ecologică mult mai mică.
Amprenta de mediu a noului produs este certificată de compania suedeză Carbon Cloud, una dintre cele mai importante din domeniu, care a estimat o reducere a emisiilor cuprinsă între 20 și 35% față de laptele obișnuit.
Urmează brânzeturile hibride
Țările nordice sunt de mult timp obișnuite cu produsele hibride, considerate mai sănătoase sau mai sustenabile, sau ambele. De exemplu, celebrul unt sărat Lurpak există și în versiunea Spreadable, cu 64% unt combinat cu ulei de rapiță. Inițial primit cu scepticism și criticat de producătorii de unt clasic, a devenit între timp un mare succes comercial.
Tocmai de aceea, în planurile de viitor ale Planet Dairy, potrivit Food Navigator, se află carnea și brânzeturile hibride, cu ambiția de a le transforma în parte din oferta standard de proteine, nu doar în simple alternative la cele 100% animale.