Kiwi: De la istorie și beneficii la folosirea în gastronomie / O enzimă din kiwi frăgezește carnea, dar împiedică solidificarea gelatinei

kiwi, beneficii, piața lidl, gastronomie Sursa foto: Pexels

Planta de kiwi este dioică, care are organele de reproducere masculine și feminine pe indivizi separați. Fructul elipsoidal, cu coajă verde-maroniu și pulpă verde, conține semințe comestibile. Frunzele sunt purtate alternativ, iar cele tinere sunt acoperite de perișori roșiatici.

Pe lângă A. deliciosa, alte specii sunt cultivate pentru fructele lor, precum kiwi-ul auriu (A. chinensis), care are pulpă galbenă și mai dulce, și diverse specii rezistente la frig, precum A. arguta și A. kolomikta.

Istorie și răspândire geografică

Kiwi (Actinidia deliciosa) este o plantă cățărătoare lemnoasă din familia Actinidiaceae, originară din China și Taiwan, și cultivată comercial în Noua Zeelandă și California. Fructul are un gust ușor acid și poate fi consumat crud sau fiert, fiind bogat în vitaminele C și K.

China, Italia, Noua Zeelandă și Chile sunt cei mai importanți producători de kiwi din lume, iar California produce 98% din fructele de kiwi din Statele Unite.

Pentru a produce fructe, cultivatorii trebuie să aibă atât plantă masculină, cât și feminină (din comerț, aproximativ o plantă masculină la fiecare opt până la nouă femele), iar plantele sunt polenizate de albine. Deși fructul are gust tropical, de fapt crește cel mai bine în climatele temperate, cu multe precipitații, ierni răcoroase și o oarecare înălțime. Cultivările de A. deliciosa sunt cele pe care le vedem cel mai frecvent în Statele Unite, dar există multe specii diferite de Actinidia care sunt comestibile.

Beneficiile consumului de kiwi

Kiwi are multiple beneficii pentru sănătate:

1. Atenuează simptomele astmului – Datorită conținutului ridicat de vitamina C și antioxidanți, kiwi poate ajuta la reducerea simptomelor astmatice.
2. Sprijină sănătatea inimii – Crește colesterolul „bun” (HDL), reduce trigliceridele și agregarea trombocitelor, ajutând la prevenirea aterosclerozei și gestionarea tensiunii arteriale.
3. Ajută digestia – Bogat în fibre și enzima actinidină, kiwi îmbunătățește digestia și ajută la descompunerea proteinelor.
4. Susține funcția imunitară – Conține vitamine și nutrienți esențiali care întăresc imunitatea, reducând riscul de răceli și gripă.
5. Este bogat în antioxidanți – Kiwi ajută la protejarea organismului de daunele oxidative și la prevenirea bolilor cronice.

Date nutriționale

Fructul kiwi este plin de bunătăți nutriționale. Un fruct mare asigură 141% din necesarul zilnic de vitamina C și 46% din necesarul zilnic de vitamina K. Fructul este, de asemenea, bogat în fibre alimentare și conține cantități decente de potasiu, acid folic, cupru și vitamina E.

Kiwi conține oxalat de calciu, care poate fi iritant pentru gât și stomac dacă este ingerat în cantități mari.

Kiwi în gastronomie

kiwi, beneficii, piața lidl, gastronomie
Sursa foto: Pexels

Modul principal de a consuma kiwi este crud. Curățate și tăiate felii, fructele se transformă în garnituri delicioase. Organizația California Kiwifruit promovează o metodă de a consuma kiwi numită „slooping” – tăiați fructul necurățat în jumătate, pe orizontală, și scoateți pulpa cu o lingură. Puteți adăuga kiwi în salate sau folosi fructul pentru a decora tarta preferată cu fructe.

Kiwi este un topping clasic pentru desertul emblematic din Australia/Noua Zeelandă, pavlova, un blat de bezea copt acoperit cu frișcă și fructe. Kiwi poate fi folosit și pentru frăgezirea cărnii, datorită enzimelor din fruct care descompun fibrele musculare. Aplicați puțin piure de kiwi pe o friptură sau pe o bucată mai tare de carne și lăsați-o la marinat pentru o perioadă scurtă – dacă stați prea mult, enzimele din kiwi vor începe să digere carnea.

Fructele de kiwi sunt bogate și în pectină, așa că pot fi folosite pentru a întări umpluturile de plăcintă – adăugați puțin piure de kiwi în amestecul preferat de fructe pentru plăcinte.

Depozitare și păstrare

Kiwi-ul copt se va păstra până la patru săptămâni la frigider și chiar se va păstra până la 10 luni într-un depozit adecvat la rece. Înmoaie kiwi necopt punându-l într-o pungă de hârtie cu o banană sau un măr; kiwi ar trebui să se coacă în una sau două zile.

Dulceața de kiwi este o metodă de păstrare a fructului. Puteți îngheța felii de kiwi pentru a le folosi în smoothie-uri sau ca garnitură – doar curățați și feliați fructele, așezați-le pe o foaie de prăjituri și congelați până se solidifică, apoi transferați în pungi de congelare cu fermoar pentru depozitare.

Știați că…?!

  • Când Mary Isabel Fraser a adus pentru prima dată semințe de kiwi în Noua Zeelandă, acestea erau cunoscute sub numele lor chinezesc: yang tao  („piersici cu căpșuni”). Neozeelandezii au redenumit fructul în „agrișe chinezești”, dar acest nume nu s-a dovedit suficient de atrăgător pentru noua piață americană emergentă. Cultivatorii din Noua Zeelandă s-au adunat și au venit cu numele „kiwi”, după pasărea kiwi nativă din Noua Zeelandă.
  • Interiorul de smarald al fructelor de kiwi este verde din clorofilă și fiecare fruct poate conține până la 1.500 de semințe, potrivit legendarului om de știință Harold McGee.
  • Kiwi a fost desemnat cel mai hrănitor fruct într-un studiu din 1997, devansând merele, bananele și portocalele.
  • Fructele de kiwi cresc asemenea strugurilor, în ciorchine, iar plantațiile de kiwi seamănă cu viile. Planta poate ajunge până la 10 metri lungime.
  • Anual, se produc peste un milion de tone de kiwi în lume. Cei mai mari producători sunt Italia, Noua Zeelandă și Chile.
  • Kiwi conține de două ori mai multă vitamina C decât portocala și este o sursă excelentă de vitaminele E și K.
  • Kiwi este cel mai bine consumat crud, însă gătirea acestuia distruge vitamina C și îi schimbă gustul și culoarea.
  • O enzimă din kiwi frăgezește carnea, dar împiedică solidificarea gelatinei, deci evitați să-l folosiți în jeleuri.
  • Planta de kiwi poate produce fructe timp de 30 de ani și poate trăi peste 50 de ani.

Surse: britannica, foodprint, bbcgoodfood, diversificare

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *