Jumătate din florile de salcâm, calamitate de îngheţul târziu în Hunedoara / vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine:„Va fi mai puţină miere”

Florile de salcâm au fost afectate de îngheț FOTO: Pixabay

Mai mult de jumătate din pădurile de salcâm din ţară au fost calamitate de îngheţul târziu din luna aprilie, context în care şi producţia de miere de salcâm va fi cu cel puţin 50% mai mică faţă de un an normal din punct de vedere meteorologic.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

“Îngheţul târziu a afectat baza meliferă de pe întreg teritoriul ţării. Pădurile de salcâm au fost calamitate în proporţie de peste 50%, după cele câteva zile cu temperaturi de – 7 grade Celsius. Mugurele floral care exista atunci, de câţiva milimetri, a îngheţat, s-a uscat şi a căzut. Au dat alţi muguri, adventişti, din care iasă o floare mai mică, dar care nu secretă nectar. Din păcate, anul acesta nu o să avem miere de salcâm”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Tiberiu Korb, transmite Agerpres.

Previziuni incerte

O parte din apicultorii hunedoreni au plecat în pastoral cu stupii la pădurile de salcâm din sudul ţării, pentru a mai recupera din pierderi, însă previziunile sunt incerte.
“Nu avem ce face decât să mergem înainte, să încercăm să ţinem familiile de albine puternice. Trăim cu speranţa că a mai rămas ceva floare de salcâm în pădurile de la Dunăre, care se întind pe câteva mii de hectare”, a completat reprezentantul stuparilor.
Potrivit acestuia, îngheţul a creat probleme şi la pomii fructiferi sau la alte tipuri de plante cu potenţial pentru albine.

Pe de altă parte, vicepreşedintele ACA Hunedoara a atras atenţia asupra continuării tratamentelor împotriva dăunătorilor la albine, în special la parazitul Varroa Jacobsoni.
“Deşi este cam târziu, vreau să le amintesc apicultorilor care nu au plecat încă de acasă, în pastoral, şi nu au pus magaziile pe stupi, că încă mai pot face tratamente pentru Varroa Jacobsoni. Tratamentul cu Varachet, un produs românesc, are rezultate foarte bune. Pentru cei care au pus deja magaziile pe stupi se pot face tratamente cu acizi organici”, a explicat Tiberiu Korb.

Anul trecut familiile de albine au fost afectate puternic de atacul Varroa Jacobsoni şi majoritatea stupilor au ieşit slăbiţi din iarnă, cu excepţia situaţiilor în care tratamentele împotriva acestui parazit au fost aplicate la timp şi corect, a adăugat vicepreşedintele ACA Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *