Statele membre ale UE au susținut o propunere de interzicere a bisfenolului A (BPA) în ambalajele produselor alimentare și ale băuturilor, a declarat Comisia Europeană pe 12 iunie. Interzicerea BPA se va aplica la materialele care vin în contact cu alimentele, cum ar fi învelișul utilizat pe conservele metalice, și în cazul articolelor de consum, cum ar fi ustensilele de bucătărie, vesela, sticlele de băutură din plastic și răcitoarele de distribuție a apei, a explicat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.
Interdicția ar urma să intre în vigoare la sfârșitul anului 2024. Perioada de tranziție este cuprinsă între 18 și 36 de luni, transmite Euractiv.
Pentru a intra în vigoare, propunerea va trebui să treacă de votul Parlamentului European, iar apoi să se întoarcă în Consiliul Uniunii Europene, organismul care reprezintă guvernele statelor membre, pentru votul final.
Comisia a precizat că se vor aplica „excepții limitate în cazul în care nu există alternative sigure disponibile și perioade de tranziție”, dacă acestea nu prezintă un risc pentru consumatori.