Intenția CE de a introduce avertismente de sănătate pe sticlele de vin este aspru criticată în Italia. „Vinul este sub atac pentru că scapă de sub controlul multinaționalelor”, acuză vicepreședintelui Senatului italian, fost ministru al Agriculturii

noile etichete pentru vin italienii se opun noilor etichete pentru vin Sursa foto: Richard Šemík / Panthermedia / Profimedia

Un dur atac față de intenția Comisiei Europene de a introduce avertismente de sănătate pe sticlele de vin a venit ieri de la vicepreședintele Senatului italian, Gian Marco Centinaio, fost ministru al Agriculturii și reprezentant al partidului Lega, al lui Matteo Salvini, care face parte din coaliția de guvernare a premierului Georgia Meloni. Prezent la evenimentul Chianti Classico Collection la Florența, el a spus în sinteză că Europa nu este de partea micilor producători și a sugerat că Italia ar trebui să se alieze cu Franța, Spania și Germania, care produce și multă bere, scrie ziarul La Repubblica.

„Ne confruntăm cu un adevărat atac asupra vinului, unul dintre puținele produse strâns legate de teritoriu și asupra căruia multinaționalele nu pot interveni”, a spus Centinaio în intervenția sa, în cadrul dezbaterii privind alcoolul și sănătatea – un subiect care continuă să genereze controverse.

Nu este încă nimic oficial, dar există informații deocamdată neconfirmate public privind intenția CE de a introduce avertizări legat de riscurile pe sănătate pe sticlele cu băuturi, inclusiv pe cele de vin. Intenția ar avea ca argument un așa zis plan Beca, un document științific pentru combaterea cancerului. Motiv pentru care oficialii italieni au inițiat deja mai demult un atac preventiv împotriva unei eventuale inițiative de acest tip.

Oficialul italian amintește că Parlamentul UE, în mandatul trecut, s-a opus acestui tip de etichetare

„Dacă acum trei ani aveam îndoieli cu privire la sensul propunerii etichetelor sanitare – când, după o dezbatere aprinsă, Parlamentul European a închis subiectul – astăzi ne confruntăm cu un atac și mai puternic. Astăzi avem certitudinea că vinul este sub atac. Și vorbim despre un produs intangibil, cu o legătură indisolubilă cu teritoriul său de producție. Pentru că un Chianti Classico poate fi produs doar în regiunea Chianti Classico. La fel, un Brunello di Montalcino poate fi produs doar la Montalcino, ceea ce înseamnă că nu poți, ca să spunem așa, să „relochezi” producția în altă parte a lumii. Prin urmare, atacul vizează un produs reprezentativ pentru teritoriu, care nu poate fi standardizat”, a ținut să își întărească pledoaria Centinaio într-un dialoc cu suplimentul Il Gusto al ziarului La Repubblica.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Italienii propun o acțiune concertată împotriva acestei intenții, alături de Franța, Spania, Germania

El a mai spus că „Europa demonstrează, încă o dată, că nu este de partea producătorilor, ci de partea lobby-urilor. În acest fel, piața vinului este în pericol. Este necesar ca țările producătoare să se unească. Cred că Italia trebuie să colaboreze rapid cu Franța și Spania, dar și cu Germania, care produce vin, dar mai ales multă bere, pentru că acest atac asupra vinului afectează și berea. Problema reală nu este vinul, ci abuzul anumitor produse. Trebuie să ne așezăm la masa negocierilor.”

Centinaio face o paralelă și cu proiectul Nutriscore, de etichetare a etichetelor alimentelor, apreciind că este vorba de „un atac discriminatoriu, care nu servește consumatorului, ci multinaționalelor”. Etichetele Nutriscore au fost un proiect pe care vechea Comisie Europeană nu a tranșat-o și deocamdată nu este pe agenda imediată a noii CE.

Cum se poate marca diferența dintre vin și băuturile alcoolice tari?

Dezbaterea este intensă și implică mai multe perspective, amintește ziarul italian. Unul dintre punctele-cheie este acela de a reuși diferențierea dintre un pahar de vin la masă – simbol cultural și parte a tradiției în unele țări  – și abuzul de băuturi alcoolice. Iar războiul declanșat de intenția CE privind noua etichetare a creat pe moment și conflicte interne în Italia, între producătorii de vin și cei de băuturi tari.

În acest sens, în ultimele zile a izbucnit o polemică între Angelo Gaja, figură emblematică a vinului Barbaresco, care a apărat vinul, și AssoDistil (Asociația Națională a Industriei Distilatoare de Alcool și Băuturi Spirtoase), care a intervenit în favoarea lichiorurilor și băuturilor tradiționale italiene.

Într-un articol publicat în ziarul La Stampa pe 16 februarie, intitulat „Versiunea lui Gaja: Vă explic de ce vinul și băuturile spirtoase nu sunt același lucru”, Angelo Gaja, figură emblematică a vinului Barbaresco, a subliniat diferențele dintre aceste tipuri de băuturi.

De parta cealaltă, într-un război al argumentelor și contraargumentelor, AssoDistil, o mare asociația națională a industriei de distilare din Italia, a răspuns  cu argumentul că vinul conține tot alcool etilic, ca și băuturile tari, care se extrag tot din vin, prin distilare. „Alcoolul etilic din vin, din băuturile spirtoase și din alte produse este aceeași moleculă, cu formula chimică CH3CH2OH, identică în orice tip de băutură alcoolică, de la bere, la vin și la băuturile spirtoase. Mai mult, distilarea este tehnica de separare care permite obținerea unui alcool etilic sau a unei băuturi spirtoase mai pure, datorită eliminării altor substanțe nedorite din materia primă. Datorită acestei tehnici, perfecționate de-a lungul secolelor de maeștrii distilatori, s-au obținut excelențele Made in Italy precum Grappa și Brandy-ul italian, produse atât de valoroase încât au primit IGP din partea Uniunii Europene”, s-a apărat asociația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *