Somonul este excelent gătit pe grătar, prăjit în tigaie, în friteuza cu aer cald sau copt în puțin ulei de măsline și condimentat doar cu sare și piper. Dar există un ingredient secret cu care, dacă vei găti somonul, va avea un gust și mai bun: miso. Pasta japoneză din boabe de soia fermentate este sărată, cu un gust pământiu și plină de umami. Acest ingredient aduce un plus considerabil și va face ca somonul tău să aibă gustul unui preparat dintr-un restaurant de lux, arată parade.com. Iată ce trebuie să știi pentru a crea această magie culinară acasă.
Dar înainte să intrăm în detalii, hai să aflăm mai multe despre miso.
Miso este o pastă fermentată din boabe de soia, obținută prin fermentarea boabelor de soia cu koji (grâne fermentate, cum ar fi orezul sau orzul, sau boabe de soia). Ca în cazul multor aspecte ale istoriei culinare, originile miso-ului nu sunt foarte clare. Unele surse susțin că își are originea în China, în timp ce altele afirmă că provine din Japonia. Ceea ce este cert este că miso a fost un ingredient de bază în bucătăria japoneză de foarte mult timp. Marukome, o companie japoneză care produce miso încă din anii 1850, spune că miso ar fi ajuns în Japonia în jurul secolului al VII-lea î.Hr.
În supermarketuri, cel mai probabil vei găsi miso alb (numit uneori shiro miso) și miso roșu (numit uneori aka miso). Miso alb nu este fermentat atât de mult timp ca cel roșu, așa că are un gust mai delicat. Ambele tipuri de miso pot fi folosite pentru somon, deși în rețete se folosește cel mai frecvent miso alb.
Cum să prepari somon glazurat cu miso
Acum că ai aflat mai multe despre miso, poți găti somonul folosind acest ingredient secret. Există multe moduri de a prepara somon glazurat cu miso, așa că cel mai bine este să începi cu o rețetă care ți se pare atrăgătoare și apoi să o ajustezi în funcție de gusturile tale.
Tot ce trebuie să faci este să amesteci ¼ cană de miso roșu sau alb, ⅓ cană de sake, 1 lingură de sos de soia, 2 linguri de ulei vegetal și ¼ cană de zahăr, apoi să freci acest amestec pe tot peștele somon. Lasă-l la marinat timp de 30 de minute sau până la 2 zile. Pune somonul în cuptorul cu prăjitor (sau sub broiler) pentru aproximativ 5 minute, iar acest lucru va crea o glazură caramelizată, dulce-sărată, cu un somon umed, fraged și care se desface în straturi.
Nu ai sake? Înlocuiește-l cu un vin alb sec. De asemenea, poți înlocui somonul cu un alt pește mai blând, cum ar fi codul—sau chiar tilapia sau somnul, dacă ai un buget mai mic. Încearcă tratamentul cu miso pe cod negru, care este un omagiu adus celebrului cod negru marinat în miso de la legendarul restaurant japonez Nobu.
După ce l-a gătit sub broiler timp de 6 minute, partea de deasupra a somonului era rumenită și plină de bule, iar interiorul era fraged și care se desface în straturi. Quinn a confirmat că gustul era la fel de delicios pe cât părea, ceea ce ne dă tuturor permisiunea să luăm acest „scurtături” atunci când avem nevoie.