O echipă de cercetători a descoperit o modalitate de a face înghețata să nu se topească. Inovația provine de la Universitatea din Wisconsin-Madison, transmite South China Morning Post.
Compușii numiți polifenoli sunt secretul pentru a împiedica înghețata să se transforme în lichid, potrivit lui Cameron Wicks, doctorand în cadrul departamentului de științe alimentare al universității, care se află în spatele proiectului.
„Adăugarea de polifenoli la înghețată poate crea un produs care își păstrează forma timp de peste patru ore la temperatura camerei. Acest lucru este destul de apropiat de o înghețată care nu se topește”, a declarat Wicks într-un comunicat al universității.
Cercetătorii trebuie să studieze cum afectează polifenolii aroma înainte ca înghețata fără topire a viitorului să devină realitate.
Deși nu împiedică topirea efectivă a gheții, polifenolii adăugați la înghețată interacționează cu grăsimile și proteinele din cremă pentru a îngroșa amestecul. Prin urmare, dulceața își poate păstra forma mai mult timp la temperatura camerei.
Efectul este similar cu cel al stabilizatorilor utilizați deja pentru a face înghețata mai ușor de transportat.
Dar polifenolii ar putea fi o alternativă mai naturală, a spus Wicks. Compușii se găsesc în ceai și în fructe de pădure și sunt chiar legați de beneficii precum o inimă mai sănătoasă.
Cu toate acestea, s-ar putea să trebuiască să mai așteptați puțin pentru înghețata viitorului.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a găsi cantitatea exactă de polifenoli care să mențină înghețata stabilă fără a-i afecta aroma.
Citește și Studiu: Coloranții alimentari pot dăuna microbilor intestinali