Care sunt infuziile de plante cu cel mai puternic efect antiinflamator? Vara pot fi băute și reci, pentru un plus de confort

infuziile-de-plante-cu-cel-mai-puternic-efect-antiinflamator-vara-pot-fi-baute-si-reci-pentru-un-plus-de-confort Foto: Pexels

Inflamația este o condiție foarte frecventă a corpului. Nu e de mirare că tot mai multe persoane caută remedii pentru a o combate, inclusiv sub formă de infuzii naturale. Aceste băuturi pe bază de plante, ierburi și condimente sunt bogate în compuși activi care pot ajuta organismul să combată stresul oxidativ și alte condiții ce favorizează procesele inflamatorii, protejându-și astfel sănătatea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Printre factorii care favorizează inflamația se numără fumatul, alimentația dezechilibrată, consumul de alcool, sedentarismul, poluarea și vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de inflamație crește, ceea ce sporește riscul de boli asociate precum: osteoartrita, afecțiunile cardiovasculare, obezitatea și altele.

Pentru a proteja sănătatea, poate fi util să includem în stilul de viață consumul regulat de băuturi cu efect antiinflamator. Iată plantele cu cel mai puternic efect antiinflamator care pot fi folosite pentru infuzii naturale, conform nutriționistei italiene Simona Meloni, citată de revista La cucina italiana. Le numim în general ceaiuri dar tehnic sunt infuzii.

Ce este, mai precis, inflamația?

„Inflamația este o reacție naturală și legitimă a organismului la un stimul extern, infecții sau leziuni, nu este dăunătoare și se rezolvă rapid dacă dispare cauza declanșatoare. Problemele apar când inflamația devine cronică, adică persistentă în timp”, explică Simona Meloni.

Aceasta poate duce la deteriorarea țesuturilor și a organelor, cauzând boli precum: diabet de tip 2, astm, afecțiuni gastrointestinale, cardiovasculare, hipertensiune, unele forme de cancer și boli neurodegenerative, cum sunt boala Parkinson sau Alzheimer.

Beneficiile infuziilor antiinflamatorii

„Stilul de viață joacă un rol fundamental în combaterea inflamației cronice, deoarece menține corpul sănătos și întărește sistemul imunitar. Multe plante și condimente sunt bogate în polifenoli cu o foarte bună acțiune antioxidantă, care luptă împotriva radicalilor liberi și a inflamației”, afirmă nutriționista.

„Inflamația poate contribui la diverse probleme de sănătate, iar infuziile cu proprietăți variate pot avea un efect sinergic. Acestea sprijină funcțiile normale ale organismului, întăresc imunitatea, îmbunătățesc somnul și reduc nivelul citokinelor proinflamatorii. Într-un stil de viață sănătos, ajută la prevenirea sau ameliorarea inflamației cronice”, completează ea.

Cele mai bune infuzii antiinflamatorii de consumat zilnic

1. Ashwagandha

Cunoscută ca „ginseng indian”, această rădăcină este folosită de mult timp în medicina tradițională. Combate oboseala fizică și mentală, dar și starea de ceață mentală asociată inflamației cronice. Se găsește sub formă de pulbere pentru infuzii dar și în variante care pot fi adăugate în iaurt.

2. Mușețel și valeriană

Sunt renumite, ambele, pentru efectele lor calmante. Relaxează musculatura și îmbunătățesc somnul, un element esențial pentru reducerea inflamației. Se pot prepara din pliculețe sau din plante uscate, infuzate maxim 5 minute.

3. Ulmaria 

Numită și „regina pajiștilor” (Filipendula ulmaria), are efecte diuretice, antiinflamatoare și antifebrile. Este eficientă în stări acute: dureri de gât, dureri de cap sau dureri articulare. Se prepară din inflorescențe infuzate 10 minute în apă fierbinte.

4. Curcuma și ghimbirul

Ambele sunt bogate în antioxidanți și ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Se pot folosi ca rădăcină proaspătă infuzată 10 minute sau sub formă de pudră.

5. Fenicul, mentă și păpădie

Aceste plante au efecte detoxifiante și drenante, ajutând la eliminarea excesului de lichide. De asemenea, calmează intestinul, dar trebuie folosite cu moderație pentru a evita efecte adverse. Se infuzează semințele de fenicul sau frunzele proaspete de mentă și păpădie timp de 15 minute.

Contraindicații și recomandări de preparare

„Nu e obligatoriu un moment exact pentru consumul infuziilor, dar cele calmante (mușețel, valeriană, ashwagandha) sunt ideale seara”, recomandă Simona Meloni. „Deși sunt naturale, multe plante pot avea efecte adverse sau interacționa cu medicamente (hormonale, anticoagulante, antihiperglicemice, sedative etc.), așa că trebuie consumate cu precauție, mai ales în cazul femeilor însărcinate, alăptării, copiilor sau persoanelor cu alergii, motiv pentru care este indicat să consultați medicul înainte de un consum regulat”, explică specialista.

Totodată, pentru a obține infuzii eficiente, este important să respectați timpul și temperatura de infuzare, deoarece temperaturile prea ridicate sau infuzarea prea lungă pot reduce eficiența substanțelor active.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *