INDAGRA 2024: Roboţi şi drone în loc de muncitori în fermele româneşti / „Există o tehnologizare foarte agresivă a sectorului agricol din cauza deficienţelor în ceea ce priveşte forţa de muncă”

Sursa foto: Economedia Sursa foto: Economedia

INDAGRA, cel mai mare târg de tehnică agricolă din România, desfășurat la Romexpo, București, a adus în prim-plan inovații tehnologice care transformă modul în care sunt îngrijite fermele și plantațiile agricole. Evenimentul, început pe 30 octombrie, a fost marcat de o „tehnologizare agresivă”, în contextul lipsei de forță de muncă, cu peste 35% dintre expozanți prezentând soluții avansate de automatizare și digitalizare, conform Economedia.

Printre cele mai interesante tehnologii expuse se numără „câinele-robot” denumit „Unitree go 2”, un dispozitiv capabil să patruleze fermele și să detecteze prezența intrușilor.

Mihai Laszlo, inginer la SkyGrid, explică: „Este mult mai loial, sunt foarte multe cazuri când se întâmplă să găsească fermierul paznicul în post că doarme. Robotul-cățel odată amplasat în teren poate fi programat să facă misiuni de patrulare, non-stop. Se poate instala inclusiv o placă de încărcare şi atunci când termină misiunea merge şi se încarcă. După ce se încarcă îşi continuă misiunea de supraveghere”. Prețul de achiziție pentru această tehnologie începe de la 4.000 de euro, iar costurile cresc în funcție de dotările suplimentare.

Drone capabile să aplice fertilizanți, tratamente fitosanitare și chiar să efectueze însămânțări pe suprafețe extinse

Dronele au atras, de asemenea, atenția fermierilor. Acestea sunt capabile să aplice fertilizanți, tratamente fitosanitare și chiar să efectueze însămânțări pe suprafețe extinse. „De trei ani suntem la INDAGRA şi am văzut cât de mare a fost expansiunea dronelor. Cererea a crescut cu peste 50% în fiecare an şi pe partea de prestări servicii, dar şi pe comercializare”, a spus Mădălina Şerban, reprezentanta Riagro. Modelele DJI Agras T50 și T25 necesită certificare de la Autoritatea Aeronautică Civilă și au un cost de pornire de 11.500 de euro pentru T25 și aproximativ 17.500 de euro pentru T50.

În plus, la INDAGRA au fost prezentate și roboți autonomi, precum modelul SlopeHelper, destinat lucrărilor în livezi și plantații de viță-de-vie. „Chiar în această vară am probat cu success robotul SlopeHelper la o livadă din România. Practic robotul se comportă ca un tractor, doar că nu are nevoie de un operator prezent mereu cu el,” a declarat Bogdan Diaconu, consilier tehnic la Da Bacco.

Sursa foto: SlopeHelper
Sursa foto: SlopeHelper

Cu peste 500 de companii prezente, Oana Netbai, PR Romexpo, susține că „există o tehnologizare foarte agresivă a sectorului agricol. Este o digitalizare agresivă din cauza deficienţelor în ceea ce priveşte forţa de muncă. Fermierilor le este foarte greu să găsească oameni care să lucreze în ferme, de aceea recurg la tehnologizare”.

Târgul INDAGRA este deschis până duminică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *