Pompierii militari din judeţul Tulcea au intervenit, în primele zile ale acestei săptămâni, pentru stingerea a peste 11 incendii de vegetaţie uscată, mirişte, culturi agricole şi stuf. Judeţul este, începând de luni, sub o atenţionare de cod roşu de caniculă, transmite Agerpres.
Cele 11 incendii au afectat peste 900 de hectare de vegetaţie uscată, în unele cazuri ele ameninţând culturi agricole, dar şi gospodării private. “Numai în cursul zilei de luni, salvatorii tulceni au intervenit în zona Ostrovu Tătaru, de lângă localitatea Chilia Veche, pentru limitarea propagării unui incendiu la fondul forestier şi la o cultură de grâu. Cu toate că incendiul se manifesta pe o suprafaţă extinsă, de aproximativ 500 de hectare, pompierii tulceni au reuşit să salveze aproximativ 900 de hectare de grâu şi să oprească extinderea flăcărilor la fondul forestier”, a precizat ISU Delta.
Purtătorul de cuvânt al ISU Delta Dan Năstase a precizat pentru Agerpres, că alte incendii au avut loc în apropiere de satul Victoria, unde luni au ars circa 300 de hectare, precum şi la Babadag, Lunca şi Vişina.
Pentru protejarea populaţiei şi pentru acordarea primului ajutor, la nivelul judeţului Tulcea au fost înfiinţate peste 160 de puncte de prim ajutor, iar în municipiul reşedinţă de judeţ sunt deschise 35. În aceste locuri, persoanele care au nevoie se pot retrage pentru a primi un pahar de apă şi pentru a se răcori, toate locaţiile fiind dotate cu aparate de aer condiţionat, iar dacă situaţia o impune pot primi asistenţă medicală de urgenţă.
Recomandări pentru populație
“Având în vedere temperaturile mari din această perioadă şi riscul ridicat ca incendiile să se propage cu repeziciune din cauza vegetaţiei foarte uscate, recomandăm populaţiei să fie responsabilă. Să cureţe terenurile din jurul caselor de iarba uscată, să nu igienizeze prin ardere terenurile agricole, iar resturile menajere şi cele vegetale să nu le aprindă. De asemenea, îi sfătuim pe cei care folosesc aparate electrice pentru răcirea încăperilor să nu le suprasolicite, să nu facă improvizaţii la instalaţia electrică, iar dacă lucrează cu aparate de sudură ori generatoare de scântei să ia toate măsurile de protecţie împotriva incendiilor”, se arată într-un comunicat al ISU Delta.
Autorităţile recomandă populaţiei să se hidrateze cu apă, să evite deplasările la orele prânzului, iar, dacă trebuie să iasă din locuinţe, să se îmbrace cu haine vaporoase şi deschise la culoare, să poarte ceva pe cap şi, pe cât posibil, să se deplaseze pe la umbră. De asemenea oamenii sunt sfătuiți să sune la 112 dacă observă pe cineva căzut pe stradă ori se simt copleşiţi de căldură.