Încă nu e târziu să conservați toate semințele de pepene roșu pe care de obicei le aruncați. Sunt un concentrat incredibil de sănătate și pot fi consumate în mai multe feluri

semințe de pepene rosu beneficii seminte de pepene rosu cum se consuma semintele de pepene seminte de pepene prajite seminte de pepene germinate seminte de pepene macinate foto: freepik.com

Aruncați semințele de pepene roșu, ca majoritatea covârșitoare a oamenilor? Dacă da, ar fi mai bine să renunțați la acest obicei: cercetările recente au scos în evidență cât sunt de sănătoase și de benefice pentru organism. Se pot usca și conserva și folosi în multe feluri, care mai de care mai creative: întregi sau măcinate, crude sau prăjite în cuptor sau chiar germinate.

Pepenele roșu, se știe, este unul dintre fructele vedetă ale verii, hidratează, fiind extrem de bogat în apă, dar aduce și un aport important de minerale și vitamine. Însă acest aport este valabil și în cazul semințelor sale, chiar în concentrații mult mai mari: sunt extrem de bogate în diferiți nutrienți, precum zinc, magneziu, potasiu, etc. Întăresc imunitatea și sănătatea inimii. Totodată, ajută la controlul glicemiei, ocupând astfel un loc important în dieta pentru diabetici, scrie phameasy.in. În plus, ultimele studii pe cobai indică faptul că ar putea avea un rol important în tratarea ulcerului.

Ce conțin și cât de calorice sunt semințele de pepene roșu

Calorii reduse – semințele de pepene roșu sunt sărace în calorii. O mână de semințe cântărește aproximativ 4 grame și conține doar 23 de calorii

-Magneziu – un nutrient esențial pentru activitatea metabolică. Fiind bogate în magneziu, semințele de pepene roșu contribuie la bunul metabolism al organismului. Estimările științifice indică o nevoie zilnică de circa 410-420 mg de magneziu

-Zinc – semințele de pepene roșu sunt o sursă bună de zinc. Acesta ajută la creșterea imunității, digestiei, creșterea celulelor și menținerea unui sistem nervos sănătos

-Fier – reprezintă o sursă excelentă de fier, necesarul zilnic fiind de 18 mg pe zi

Calciu – ajută la sănătatea aparatului locomotor, oase și articulații

-Grăsimi sănătoase – conțin atât acizi grași mononesaturați cât și polinesaturați, care sunt considerate grăsimi bune. Sunt utile pentru prevenirea atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale și ajută la scăderea colesterolului. 4 grame de semințe de pepene roșu, adică o mână, furnizează 0,3 grame de acizi grași mononesaturați și 1,1 grame de acizi grași polinesaturați.

Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de pepene roșu

Fiind pline de micro dar și de macro nutrienți, printre care grăsimile ne saturate și proteinele, au beneficii dintre cele mai importante. Mai precis:

Îmbunătățesc sănătatea pielii

Semințele germinate de pepene roșu ajută la curățarea pielii, fiind pline de vitamina C, antioxidanți, etc. Uleiul lor este utilizat pe scară largă în diverse produse de înfrumusețare pentru a trata acneea și semnele timpurii ale îmbătrânirii. Uleiul ajută și la îmbunătățirea aspectului general al pielii. Este folosit în cazuri precum eczema și alte afecțiuni ale pielii în care pielea este uscată și cu mâncărimi. Semințele de pepene roșu acționează ca un hidratant pentru tenul lipsit de strălucire și uscat.

Ajută la întărirea părului

Proteinele, fierul, magneziul, zincul și cuprul sunt cunoscute pentru îmbunătățirea calității părului. Aceste semințe ajută la întărirea părului și promovează creșterea acestuia. Manganul conținut și el în aceste semințe ajută la prevenirea căderii și deteriorării părului.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Prezența importantă a acizilor grași mononesaturați și polinesaturați fac din semintețe de pepene roșu un bun protector împotriva atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale. Totodato, magneziul pe care îl conțin mențin inima sănătoasă și reglează tensiunea arterială.

Semințele de pepene roșu acționează și ca un antiinflamator, antioxidant și vasodilatator, un alt motiv pentru rolul lor în menținerea unei inimi sănătoase. Fierul pe care îl furnizează este și el vital pentru transportul sângelui oxigenat în corp. Iar zincul joacă și el un rol cheie în sănătatea inimii.

Scade nivelul zahărului din sânge

Dacă suferi de fluctuații ale nivelului glicemiei, încearcă să incluzi aceste semințe în dietă. Magneziul ajută la reglarea metabolismului carbohidraților, care influențează direct nivelul zahărului din sânge. Semințele de pepene ajută chiar la tratarea diabetului de tip 2.

Îmbunătățește sistemul imunitar

Semințele de pepene roșu sunt pline de fier și minerale care îmbunătățesc funcțiile imunitare. Aceste semințe conțin, de asemenea, complexul de vitamine B, care ajută și ele în aceeași direcție.

Previne osteoporoza

Ar trebui să facă parte din dieta obișnuită a persoanelor la risc de osteoporoză. Consumul regulat de semințe de pepene roșu poate preveni tulburările osoase, deoarece sunt bogate în magneziu, cupru, potasiu.

Stimulează sistemul nervos

Semințele de pepene roșu sunt o sursă bogată de vitamine B, care ajută la menținerea sănătății creierului și a sistemului nervos. Pot fi, de asemenea, utile în tulburările de dispoziție și în cazuri de demență.

Îmbunătățesc fertilitatea masculină

Pepenele roșu și semințele sale conțin o cantitate mare de zinc, care este important pentru sistemul reproductiv masculin. Zincul poate ajuta la îmbunătățirea calității spermei, o problemă majoră în infertilitatea masculină.

Cresc nivelul de energie

Semințele de pepene roșu sunt bogate în micronutrienți, care ajută la creșterea și menținerea energiei pentru un interval mai lung de timp.

Potențează metabolismul

Toți nutrienții amintiți mai sus ca făcând parte din structura semințelor de pepene roșu pot contribui la reglarea și potențarea metabolismului natural al corpului.

Ajută la reducerea efectelor astmului

Acest efect este dat de prezența generoasă a vitaminei C, utilă în gestionarea simptomelor astmului. Vitamina C este un antioxidant alimentar puternic care poate ajuta la reducerea efectelor astmului. Este încă nevoie de mai multe studii pe subiect, dar este cert că semințele de pepene roșu sunt sigure pentru consum și, cu siguranță, o opțiune pentru persoanele care suferă de astm.

Reduc riscul de cancer de prostată

Pepenele roșu, precum și semințele sale, conțin un antioxidant important numit licopen, prezent masiv și în roșii. Licopenul a fost studiat pentru proprietățile sale puternic anticancerigene. Un studiu din 2015 a relevat că licopenul poate fi utilizat, într-o anumită măsură, pentru a preveni apariția și/sau dezvoltarea cancerului de prostată.

Un studiu pe rozătoare a descoperit că extractul alcoolic din aceste semințe poate avea importante efecte antioxidante, antiinflamatoare și analgezice. Aceste semințe chiar au depășit unele medicamente populare în teste și au arătat un mare potențial pentru utilizarea lor în viitoare în alimentație și medicină, notează publicația.

Cum să consumi semințele de pepene roșu

Poți consuma semințele de pepene roșu crude, germinate sau prăjite în cuptor. În oricare dintre aceste variante, sunt atât gustoase cât și sănătoase, dar își exprimă cel mai bine potențialul prin germinare. Germinate sau prăjite sunt mai ușor digerabile și astfel nutrienții pe care îi conțin se metabolizează mai bine.

Prăjite în cuptor sau într-o tigaie la foc mic și cu un strop de sare eventual pot fi o gustare sănătoasă. Sau, tot prăjite, pot fi înglobate în batoane nutritive folosind miere și fulgi de cereale integrale.

Dar nu numai. Se pot usca ușor în tigaie, se condimentează și se adaugă orez, apoi se gătește totul ca un orez obișnuit, eventual adăugând și alte arome.

Odată uscate, se pot măcina și obține o pulbere mai mult sau mai puțin fină, care se poate adăuga în orice fel de compoziție sau preparat: iaurt, clătite, pâine, shake, chiar și în supe, ciorbe sau salate.

Atenție la cantitate

Deși sunt în general sigure pentru consum în cantități limitate, semințele de pepene roșu ar trebui fie evitate cu totul, fie utilizate cu moderație de către unele persoane.

-având un conținut ridicat de fibre, ar trebui în general evitate de cine suferă de probleme digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil

-pot, de asemenea, declanșa reacții alergice la persoanele predispose la alergii sau intoleranțe la semințe

-conțin și cantități importante de potasiu, care poate fi dăunător persoanelor cu probleme renale

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *