În Ungaria, amenda poate ajunge chiar şi la 65.000 de forinţi dacă cineva colectează sticle reciclabile din containerele de deşeuri

ambalaj, sistem garantie returnare Sursa foto: Freepik

Nu numai că este periculos pentru sănătate, dar cei care colectează sticlele reciclabile din pubelele de deşeuri pot fi amendați de poliție, potrivit unui articol publicat de revista ungară “Dívány”, în baza informațiilor Inspectoratului General de Poliţie (ORFK), potrivit Rador Radio România.

Potrivit articolului, această facrtivitate este considerată drept o încălcare a regulilor, care poate fi pedepsită cu o amendă considerabilă sau chiar cu închisoare. Statutul juridic al sticlelor aruncate este reglementat de Legea CLXXXV din 2012 privind deșeurile. Sticlele și cutiile de aluminiu aruncate la gunoi sunt considerate deșeuri generate în gospodării.

Răspunzând la întrebarea adresată de publicaţia amintită, ORFK a declarat: “Deșeurile generate de gospodării şi întroduse în containerul de colectare sunt proprietatea producătorului de deșeuri până când ajung în posesia societății concesionare care furnizează activităţi parţiale de serviciu public a gestionării deșeurilor sau în posesia firmei care a încheiat un contractat cu aceasta. În cazul în care containerul de colectare a fost amplasat pe un teren public în scopul asigurării prestării parţiale de serviciu public a gestionării deșeurilor, deșeurile devin prin plasarea lor în containerul de colectare proprietatea societății concesionare sau ajung în posesia societății concesionare sau a subcontractantului concesionarului”.

Conform prevederilor legale, sticlele aruncate au un proprietar şi nu pot fi colectate de oricine. “Dacă deșeurile sunt scoase din containerul de colectare de către o persoană neautorizată, atunci actul său este eligibil pentru comiterea unei încălcări împotriva proprietății, conform prevederilor paragrafului 177 (1) lit. a) din Legea intrată în vigoare în 2012 privind săvârşirea infracţiunii împotriva proprietăţii, motiv pentru care, în baza unei plângeri, împotriva persoanei supuse procedurii se inițiază proceduri pregătitoare pentru încălcarea reglementărilor”, precizează ORFK.

Amenda aplicată la faţa locului poate fi între 6.500 de forinţi (80,60 lei) şi 65.000 de forinţi, iar dacă prevederile legii sunt încălcate din nou în termen de şase luni, persoana respectivă poate fi amendată chiar şi cu 90.000 de forinţi (1.116 lei).

În cazul unui infractor minor, suma maximă a amenzii este de 32.500 de forinţi (403 lei). Mai mult, dat fiind faptul că este o încălcare a regulilor împotriva proprietății, instanța poate impune şi privarea de libertate sau muncă în folosul comunității.

Aşa cum a scris recent şi ziarul “Népszava”, cu sticlele returnabile, provenite din containerele de deşeuri, câştigul poate ajunge într-o oră la 5-10 mii de forinţi (62-124 lei), iar cei care dedică 4-8 ore pe zi acestei activităţi se pot încasa 30-50 de mii de forinţi (372-620 lei) pe zi pentru sticlele colectate din coșurile de gunoi publice, care pot fi returnate cu 50 de forinţi per bucată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *