Deficitele de umiditate în sol în cultura grâului de toamnă se vor menţin pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Muntenia, local în centrul şi estul Olteniei, estul şi sudul Transilvaniei, izolat nord-vestul Banatului, potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru săptămâna viitoare, transmite Agerpres.
Rezerva de apă în stratul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Banatului, local nordul şi sudul Olteniei, estul şi sudul Dobrogei, sudul, izolat în sud-vestul Munteniei, estul Moldovei.
La porumb, conţinutul de umiditate din sol, pe profilul 0-100 cm, se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei şi a Munteniei, local în centrul şi estul Olteniei, sudul şi estul Transilvaniei, nordul şi vestul Crişanei, nord-estul, vestul şi izolat nord-vestul Banatului.
Conform specialiştilor ANM, gradul de aprovizionare cu apă va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, local în estul, centrul, vestul şi nord-vestul Moldovei, sudul şi estul Dobrogei, sudul şi nordul Olteniei, vestul şi sudul Crişanei, sudul, izolat sud-vestul şi nordul Munteniei, nordul Banatului.
„Menţinerea temperaturilor ridicate din aer şi sol vor putea determina ofilirea şi răsucirea aparatului foliar la culturile prăşitoare, precum şi coacerea forţată la speciile de toamnă, îndeosebi în semănăturile efectuate tardiv şi pe terenurile agricole unde se va menţine fenomenul de secetă pedologică, îndeosebi din sudul, sud-estul şi estul ţării”, spun aceştia.
Orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de înflorire (75-100%), precum şi maturitate în lapte, ceară şi deplină (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol, iar cultura de rapiţă va înregistra formarea/creşterea boabelor în silicve (60-100%) şi coacerea deplină (10-50%).
În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui îşi va definitiva dezvoltarea primei perechi de frunze (80-100%), continuându-se totodată înfrunzirea (12-22 frunze) şi formarea calatidiului (10-60%).
Porumbul va parcurge predominant formarea frunzei a treia (50-100%) şi înfrunzirea (5-15 frunze). Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.
Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură va înregistra înfrunzirea (21-27 frunze) şi alungirea axei hipocotile (10-50%), iar cartoful îşi va continua creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (20-100%), precum şi îmbobocirea şi înflorirea (10-60%) la soiurile de vară.
La speciile pomicole vor predomina creşterea lăstarilor, frunzelor şi a rodului, precum şi recoltarea la soiurile timpurii de cireş şi vişin aflate la maturitatea tehnologică.
Viţa-de-vie va parcurge înfrunzirea, creşterea lăstarilor şi înflorirea, iar soiurile timpurii de masă se vor afla la formarea şi creşterea boabelor.
„Lucrările în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, recoltare şi depozitare la culturile de toamnă şi pomicole) se vor desfăşura în general normal, în aproape toată ţara”, se arată în prognoză.
Specialiştii recomandă o serie de lucrări: fertilizarea fazială cu îngrăşăminte foliare şi minerale la culturile de primăvară; aplicarea irigaţiilor în zonele unde se vor menţine deficite de umiditate în sol; efectuarea tratamentelor chimice împotriva bolilor şi a dăunătorilor în culturile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole; combaterea buruienilor prin erbicidări şi praşile mecanice/manuale, la speciile prăşitoare.
Săptămâna viitoare, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obişnuit pe întreg teritoriul agricol, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18 – 29 de grade, valorile fiind mai ridicate cu 1 – 6 grade în raport cu mediile multianule, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 25 – 37 de grade la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 10 – 22 de grade în cea mai mare parte a regiunilor. Se întrevăd ploi locale, izolat sub formă de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. Local, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.