Cele șase tone de struguri din soiul Merseguera, cultivate sub controlul Universității Politehnice din Cartagena (Spania) au fost și în acest an folosiți majoritar pentru a produce vinul alb Tomás Ferro. Însă o parte din producția acestui an va fi destinată cercetării pentru a vedea dacă viticultura este compatibilă sau chiar se îmbunătățește prin instalarea de panouri solare lângă vii.
Panouri fotovoltaice, instalate în poziție perpendiculară față de sol și amplasate deasupra vițelor de vie, au fost instalate de un an într-o parte a viei Stației Agroalimentare Experimentale Tomás Ferro din UPCT, precum și pe terenurile a trei crame din zonă. Scopul este de a cerceta dacă umbra creată de aceste panouri are vreun efect, pozitiv sau negativ, asupra vinurilor produse din strugurii culeși din aceste vii.
„Obiectivul este să integrăm energia fotovoltaică în vii fără a afecta producția lor”, explică Javier Padilla, responsabilul proiectului Enovoltaics din UPCT, un grup operativ din regiunea Murcia, finanțat de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.
Panourile din acest proiect sunt amplasate astfel încât să creeze doar 3% umbră asupra tulpinii viței de vie, fără a afecta frunzele sau strugurii. Umbra este calculată pentru a afecta în principal aleile dintre vițe, astfel încât cercetătorii măsoară dacă acest lucru duce la economii de apă prin creșterea capacității de reținere a umidității în sol.
UPCT va vinifica 200 de litri de vin din vițele umbrite și va replica procesul cu alți 200 de litri din vițe neumbrite, pentru a compara calitatea organoleptică a ambelor vinuri. Același lucru se va face și în cramele cu care colaborează, după recoltare. Panourile solare nu afectează lucrările agricole, permițând atât recoltarea manuală tradițională, cât și recoltarea mecanizată efectuată de una dintre cramele care participă la proiect. „Înălțimea panourilor permite trecerea utilajelor”, confirmă Padilla.
Producția panourilor fotovoltaice contribuie la autoconsumul electric al fiecărei ferme, evitând emisia lunară a aproximativ 60 de tone de CO2 pe hectar, conform cifrelor publicate lunar pe site-ul proiectului Enovoltaics.
Un studiu realizat la începutul acestui an de cercetătorii grupului Materiale Avansate pentru Producția și Stocarea Energiei din UPCT a arătat că se pot evita până la 1.377 de tone/an de îngrășăminte cu nitrați și se poate reduce consumul de apă cu până la 27 Hm3/an, în funcție de scenariul ales pentru integrarea modulelor solare fotovoltaice în zonele agricole din jurul Mării Menor.
Panouri rotative pentru a reduce insolația
Aceiași cercetători au în desfășurare un alt proiect, „Solarcap”, ce dezvoltă structuri agrovoltaice dinamice pentru adaptarea climatică în vii, finanțat de Guvernul regional.
„În acest proiect rotim panourile pentru a crea umbră asupra frunzelor și fructelor, la cererea viticultorilor din cauza căldurii extreme din ultimii ani”, explică Padilla.
„Reducerea insolației și a cantității de radiații ar putea chiar să dea o calitate superioară strugurilor”, adaugă Arantxa Aznar, responsabilă de producția viticolă la UPCT.
Rezultatele studiului vor fi concludente după analizarea celor două tipuri de vinuri, din aceeași specie, rezultate de pe terenuri cu și fără plăci fotovoltaice.