Industria tomatelor din Italia se află într-o situație delicată, fiind sub presiunea importurilor ieftine de pastă de tomate din China, un fenomen ce amenință stabilitatea producătorilor locali. Francesco Mutti, directorul general al companiei Mutti, cunoscută pentru produse precum passata și pulpă de roșii, face apel autorităților europene, solicitând protejarea agricultorilor italieni de competiția „neloială” din partea produselor chinezești. Mutti cere fie o interdicție a importurilor din China, fie impunerea unei taxe de 60% pe pasta de tomate din Xinjiang pentru a proteja „demnitatea” roșiilor italiene, conform Economedia.
„Ar trebui să oprim importul de pastă de tomate din China sau să adăugăm o taxă de 60 % pe acesta, astfel încât costul său să nu fie atât de diferit de produsele italiene”, a declarat Mutti, subliniind că astfel de măsuri ar putea restabili echilibrul pieței și ar împiedica dezechilibrele cauzate de produsele extrem de ieftine din regiunea Xinjiang. Producătorii italieni se confruntă cu provocări, deoarece aceștia trebuie să respecte standarde stricte de sustenabilitate impuse de Bruxelles, în timp ce competitorii din China operează într-un mediu reglementat mai lax și sunt acuzați că recurg la practici nesustenabile.
„Competiția de astăzi nu este corectă”
Mutti avertizează că, fără intervenții ferme, „rezultatul final nu va fi ameliorarea mediului, ci mutarea producției noastre în străinătate, unde mediul nu este protejat”. În plus, industria tomatelor italiene este amenințată de riscul de a fi subcotată de produsele fabricate de companii de stat chineze din Xinjiang, unde există acuzații grave de muncă forțată asupra minorității musulmane uigure, acuzații negate de oficialii chinezi.
Aceste importuri ieftine de pastă de tomate sunt, de asemenea, un subiect de îngrijorare pentru Coldiretti, cea mai influentă asociație a agricultorilor italieni. Anul trecut, Coldiretti a organizat o manifestație inedită în portul Salerno, protestând împotriva descărcării unor cantități masive de pastă de tomate din China. „Competiția de astăzi nu este corectă, deoarece peste 90% din roșiile chinezești sunt produse în regiunea Xinjiang, iar costurile forței de muncă sunt foarte, foarte scăzute”, a declarat Luigi Pio Scordamaglio, directorul de afaceri internaționale al Coldiretti.
În contextul unei piețe mondiale în care China contribuie cu aproape 23% la producția globală de tomate, situația devine o problemă tot mai sensibilă pentru Italia, al treilea producător mondial de roșii. Diferențele de cost sunt semnificative: pasta de tomate din China costă jumătate din prețul celei italiene, creând o tentație pentru fraude. Legea italiană privind etichetarea alimentelor interzice comercializarea pastei de tomate chinezești diluate drept passata, dar, în ciuda acestui lucru, în 2021, autoritățile au confiscat mii de tone de roșii fals etichetate „100 % roșii italiene”, în ciuda adaosului de produse chinezești.
Mutti susține necesitatea unor reglementări stricte la nivel european, menite să permită consumatorilor să identifice originea ingredientelor din alimentele procesate. „Obiectivul este de a da roșiilor demnitatea lor,” a declarat Mutti, subliniind importanța unui sistem de protecție pentru menținerea calității și identității produselor italiene.