Impactul masiv pe care îl au minele asupra agriculturii din Ucraina / Au apărut specialiști în deminare „gri”, pe care îi angajează micii fermieri care nu-și mai permit să nu lucreze terenurile

ucraina, mine, agricultura, fermieri Sursa foto: Jose Hernandez | Dreamstime.com

În Ucraina, eforturile guvernului și ONG-urilor internaționale de a curăța minele nu satisfac nevoile urgente ale fermierilor, care deseori își asumă singuri această responsabilitate, transmite publicația Euractiv.

Deși trei milioane de hectare au fost declarate curate, inclusiv 450.000 de hectare ce au necesitat intervenții manuale sau mecanizate, Direcția de Acțiuni împotriva Minelor a Ministerului Apărării raportează că o treime din terenurile ucrainene – peste 14 milioane de hectare – sunt potențial contaminate cu dispozitive explozive.

În cazul terenurilor arabile, proporția exactă a zonelor minate este imposibil de determinat cât timp ostilitățile continuă. În 2023, oficialii ucraineni estimau că suprafața ar putea fi cuprinsă între 470.000 și 2,6 milioane de hectare.

„Ucraina a devenit una dintre cele mai poluate țări din lume, iar numărul operatorilor nu este suficient pentru a curăța totul”, a declarat Ruslan Beregulya, șeful Direcției de Acțiuni împotriva Minelor.

Impactul asupra economiei Ucrainei este semnificativ, agricultura reprezentând 10-15% din PIB și majoritatea exporturilor sale. Prioritatea actuală a Kievului este deminarea infrastructurii civile, drumurilor și zonelor rezidențiale, în detrimentul terenurilor agricole și pădurilor. Din acest motiv, unii fermieri, precum Ivan din regiunea Harkov, își asumă riscul de a curăța singuri terenurile pentru a-și continua activitățile agricole.

Ivan a început să verifice minele în câmpurile sale după retragerea trupelor ruse și a lovit o mină anti-tanc de 10 kilograme, dar a supraviețuit. Fermierii, în general, apelează la Serviciul de Urgență de Stat pentru deminare, dar unii preferă să detoneze dispozitivele explozive singuri.

Fermierii mici sunt cei mai afectați de mine, având acces limitat la finanțare și tehnologii, spre deosebire de marile conglomerate agricole care au echipe proprii de deminare. Așteptarea pentru deminare oficială este considerată o pierdere de bani de către aceștia.

Pentru a accelera deminarea, unii fermieri apelează la specialiști în deminare „gri” de pe piața neagră, care oferă tarife mai mici. Pentru a sprijini fermierii mici, Ucraina a lansat un program în mai, cu sprijinul FAO, pentru a rambursa 80% din costurile deminării. Agențiile locale au primit echipamente și instruire din partea partenerilor occidentali, iar UE a alocat peste 645 de milioane de euro pentru perioada 2022-2027.

În 2024, UE a livrat Ucrainei sisteme moderne de deminare, capabile să curețe până la 4.000 de metri pătrați pe oră. „Sperăm să curățăm resturile de război cât mai repede posibil pentru ca persoanele strămutate să se poată întoarce acasă și fermierii pe câmpurile lor”, a spus Beregulya. „Scopul nostru este ca economia să funcționeze și țara noastră să trăiască.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *