Iată ce ar trebui să mănânci ca să scapi de insomnie/ Orezul, nucile și kiwi, printre alimentele recomandate

insomnia Sursa foto: Pexels

Fie că este vorba despre agitația produsă de o ceașcă de cafea băută la o oră mai târzie care te împiedică să dormi sau despre o cină/petrecere ce s-a prelungit până târziu și îți este foarte somn, cert este că majoritatea oamenilor au experimentat modul în care alimentele și băuturile le pot afecta energia și vigilența. Potrivit sleepfoundation.org există, însă, o serie de alimente care ți-ar putea asigura un somn liniștit și te ajută să scapi de insomnie.

Kiwi poate îmbunătăți somnul

Kiwi este un fruct mic, de formă ovală, asociat, în general, cu Noua Zeelandă, chiar dacă, în prezent, este cultivat în numeroase țări. Există mai multe soiuri, chiar și aurii, dar fructele de kiwi verzi sunt produse în număr mai mare, deci sunt cele mai populare.

Fructele de kiwi au numeroase vitamine și minerale, în special vitaminele C și E, precum și potasiu și acid folic, iar cercetătorii au descoperit că persoanele care le mănâncă își pot îmbunătăți somnul. Mai mult, persoanele care obișnuiesc să mănânce kiwi cu o oră înainte de culcare adorm mai repede, dorm mai mult și au o calitate mai bună a somnului.

Se pare că proprietatea fructelor de kiwi de a îmbunătăți somnul ar putea avea legătură cu proprietățile lor antioxidante. care suprimă markerii inflamatori, faptul că sunt bogate în folați și au o concentrație mare de serotonină.

Tarta de cireșe te ajută să dormi mai bine

Cireșele și vișinele aduc organismului o serie de beneficii, unul mai puțin cunoscut fiind cel că ne ajută să avem un somn de calitate și să dormim mai mult. Și sucul de cireșe/vișine are același efect. Explicație este că aceste fructe conțin multă melatonină, care este un hormon ce ajută la reglarea ritmului circadian și promovează un somn sănătos. Tarta cu cireșe sau vișine  poate  avea, de asemenea, un efect antioxidant care este favorabil somnului.

Laptele de malț asigură un somn fără pauze

Laptele de malț este obținut prin combinarea laptelui și a unei pulberi speciale, compusă, în principal, din făină de grâu, malț și orz cu malț, împreună cu zahăr. Băut înainte de culcare, laptele de malț asigură un somn de noapte neîntrerupt, fără pauze.

Explicația acestor beneficii ar putea fi faptul că acest amestec este bogat în vitaminele B și D, dar și în minerale precum fosfor, zinc și magneziu, substanțe ce ajută organismul să se relaxeze.

De asemenea, laptele conține și melatonină, iar unele produse lactate sunt îmbogățite cu melatonină. Ca o curiozitate, când vacile sunt mulse noaptea, laptele lor are mai multă melatonină, iar acest lapte poate fi util

Peștele gras ne asigură un somn bun

Peștele gras ar putea fi un aliment bun pentru un somn mai odihnitor.  De exemplu, persoanele care mănâncă somon de trei ori pe săptămână au, în general, un somn mai odihnitor, dar și o funcționare îmbunătățită în timpul zilei. Peștele gras este bogat în vitamina D și acizi grași omega-3, care sunt implicați în eliberarea și reglarea serotoninei de către organism.

Nucile, aliment bun pentru somn

Nucile, migdalele, fisticul și sau caju sunt, adesea, considerate a fi un aliment bun pentru somn. Deși cantitățile exacte pot varia, nucile conțin melatonină și omega-3, precum și minerale precum magneziu și zinc, care împreună pot ajuta oamenii să doarmă mai bine și mai profund.

Orezul are indice glicemic mare și ajută la somn

Unele studii leagă consumul de orez cu îmbunătățirea somnului. Explicația ar fi că persoanele care mănâncă alimente cu indice glicemic mare cu circa patru ore înainte de culcare adorm mai rapid și dorm mai bine, comparativ cu cele care nu fac acest lucru.

Ce să (nu) faci înainte de culcare

  • Limitează consumul de cofeină, mai ales după-amiaza sau seara, când efectele sale stimulante te pot ține treaz noaptea.
  • Evită alcoolul sau consumă-l moderat, deoarece îți poate distruge ciclurile de somn, chiar dacă te face somnoros la început. Încearcă  să eviți alcoolul, mai ales în seara, cu circa patru ore înainte de culcare.
  • Încearcă să nu mănânci prea târziu, seara, astfel încât să nu mai digeri până la culcare și să ai un risc mai mare de reflux acid. Evită să mănânci seara alimente picante și grase.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *