Guvernul spaniol a avut o primă consultare cu reprezentanții sectoarelor afectate de noile taxe vamale impuse de SUA și a anunțat un plan de răspuns comercial în valoare de 14,1 miliarde de euro, conceput pentru a atenua impactul negativ al războiului tarifar declanșat de administrația Trump. Acestea vor fi similare cu cele oferite în timpul pandemiei, precum linii de credit sau mecanisme pentru a preveni pierderea locurilor de muncă, în industrie și agricultură, anunță ABC.
Din cei 14,1 miliarde de euro, 7,4 miliarde vor reprezenta finanțare nouă, iar 6,7 miliarde vor proveni din instrumente deja existente, fiind utilizate pentru implementarea diferitelor măsuri. Planul se bazează pe doi piloni principali, sprijinirea companiilor și protejarea locurilor de muncă afectate de noile tarife. Se vor introduce două linii de garanții în valoare de 6 miliarde de euro pentru facilitarea accesului la finanțare.
Sectorul privat intenționează să rămână pe piața americană
În același timp însă, multinaționala producătoare de ulei de măsline Deoleo, deținătoarea unor mărci precum Carbonell, Koipe, Hojiblanca, Bertolli și Carapelli, intenționează să își continue extinderea pe piața din Statele Unite, în ciuda tensiunilor comerciale cu această țară.
Această poziție a fost confirmată pentru Efeagro de către Cristóbal Valdés, CEO-ul Deoleo, care a subliniat caracterul unic al uleiului de măsline pe piața americană, unde 95% din consum provine din importuri.
În opinia sa, cel mai important lucru este ca “această pătrundere a uleiului de măsline, care are loc de ani buni în America de Nord ca produs superior alternativelor culinare, să continue”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
“Cred că toți trebuie să colaborăm și că, în cele din urmă, calitatea produsului și beneficiile sale vor prevala asupra oricărei situații comerciale”, a declarat Valdés, întrebat despre impactul potențial al tarifelor vamale pe care președintele american, Donald Trump, le-ar putea impune în curând asupra importurilor.
Uleiul de măsline este principalul produs agroalimentar pe care Spania îl exportă în SUA, cu vânzări de aproximativ 1 miliard de euro în 2024.
CEO-ul Deoleo a evidențiat faptul că deși consumul de ulei de măsline a scăzut cu aproape 8% în SUA în 2024, pe fondul unor prețuri ridicate cauzate de seceta din țările producătoare, precum Spania, compania a reușit să-și mențină și chiar să-și crească cota de piață atât în Spania, cât și în SUA.
Pentru 2025, Valdés prognozează rezultate mai bune pentru Deoleo și pentru întregul sector, având în vedere că volumul producției se recuperează semnificativ în zona Mediteraneană. În schimb, în piețe precum America de Nord și nordul Europei, revenirea este mai lentă, dar tendința rămâne una de creștere.
“Cred că avem o oportunitate extraordinară de a continua promovarea uleiului de măsline ca cel mai sănătos produs în comparație cu alte alternative din bucătărie. Recuperarea va fi mai lentă în anumite piețe, dar ritmul de creștere și penetrare se va accelera”, a adăugat Valdés.
CEO-ul Deoleo a insistat asupra faptului că își doresc să fie cei mai buni ambasadori ai produsului și ai brandurilor sale la nivel global, inclusiv pe piața nord-americană, unde mizează pe “calitate, apropiere față de client și educație, promovând ceea ce face ca uleiul de măsline să fie un produs unic”.
De asemenea, Valdés a subliniat importanța ca întreg sectorul producător de ulei să continue să pună accent pe trasabilitate și pe promovarea valorilor specifice ale uleiului de măsline, astfel încât consumatorii din aceste piețe să fie tot mai conștienți de beneficiile produsului.
Deoleo, prezentă în peste 60 de țări, își extinde activitatea și pe piețele emergente, unde consumatorii încep să descopere caracteristicile unice ale uleiului de măsline.
În final, Valdés, numit CEO al companiei în septembrie 2024, a confirmat că Deoleo își va consolida în continuare planurile comerciale și prezența brandurilor sale, subliniind că “nu este vorba despre alternative, ci despre factori complementari care aduc beneficii tuturor”.