Gustul berii, îmbunătățit de cercetători cu ajutorul unui model de inteligență artificială / Ar putea fi folosit și pentru alimente?

bere Sursa foto: Unsplash / Poojitha Prasad

Oamenii de știință belgieni au antrenat un model de inteligență artificială pentru a prezice dacă oamenilor le vor plăcea anumite beri și cum să îmbunătățească rețeta. De la bere lager și blondă până la lambic, există o gamă largă de beri diferite din care puteți alege.

Dar ar putea inteligența artificială (AI) să ajute la prezicerea faptului că o anumită rețetă de bere va fi apreciată de consumatori înainte ca aceștia să o încerce măcar? O echipă de oameni de știință de la KU Leuven, o universitate din Belgia, susține că da, relatează Euronews.

Cercetătorii au adunat un panel de degustare instruit format din 16 persoane și le-au cerut să încerce 250 de beri comerciale din 22 de stiluri diferite, cum ar fi lager, blondă și stout.

Participanții au evaluat băuturile în funcție de 50 de atribute, printre care diferite arome de hamei, malț și drojdie, arome secundare și condimente.

Cercetătorii au adunat apoi 180.000 de recenzii publice ale acelorași beri pe RateBeer, o platformă online de evaluare a consumatorilor, pentru a completa datele din panel.

Berile au fost, de asemenea, analizate cu atenție în ceea ce privește compoziția lor. Pentru fiecare bere, cercetătorii au măsurat 226 de proprietăți chimice diferite, inclusiv conținutul de alcool, pH-ul și concentrația de zahăr și peste 200 de compuși aromatici.

Cercetătorii au folosit aceste seturi mari de date “pentru a dezvolta modele predictive care leagă datele chimice de caracteristicile senzoriale”, explică ei în studiu.

Ei și-au publicat concluziile în revista Nature Communications.

Antrenarea unei inteligențe artificiale pentru a fi degustător

Ei au reușit să antreneze un model de inteligență artificială pentru a prezice aroma unei beri și dacă aceasta va fi pe placul publicului pe baza compoziției sale chimice.

Cu ajutorul acestor date, oamenii de știință au reușit să îmbunătățească gustul unei beri belgiene comerciale existente, adăugând anumite arome prezise de model pentru a-i spori calitatea.

Berea modificată a obținut un scor mai bun decât cea originală în degustările în orb.

“S-a constatat că berile condimentate au avut o apreciere generală semnificativ îmbunătățită în rândul juriștilor instruiți”, au concluzionat cercetătorii, aceștia observând “o intensitate crescută a aromelor de ester, a dulceață, a alcoolului și a plenitudinii corpului”.

Degustătorii au acordat, de asemenea, o notă mai mare unui eșantion îmbunătățit de bere fără alcool.

Provocarea de a prezice gustul alimentelor

Studiul subliniază faptul că predicția gustului și aprecierea alimentelor pe baza proprietăților lor chimice rămâne complicată.

Unul dintre principalele obstacole este reprezentat de numărul mare de substanțe chimice care interacționează și influențează gustul.

“Percepția gustului este extrem de complexă, fiind rezultatul a sute de molecule diferite care interacționează la nivel fizico-chimic și senzorial”, spun autorii.

De asemenea, cercetătorii notează că gusturile umane sunt condiționate de alți factori, cum ar fi genetica, mediul, cultura și psihologia consumatorului.

De aceea, ei au folosit seturi de date foarte mari, care pot fi analizate doar de modele de învățare automată.

“Aroma berii este un amestec complex de compuși aromatici. Este imposibil să prezici cât de bună este o bere doar prin măsurarea unuia sau a câtorva compuși. Avem cu adevărat nevoie de puterea computerelor”, a declarat Michiel Schreurs, autorul principal al studiului, într-un comunicat.

“Cel mai mare obiectiv al nostru acum este să facem o bere mai bună fără alcool. Folosind modelul nostru, am reușit deja să creăm un cocktail de compuși aromatici naturali care imită gustul și mirosul alcoolului fără riscul de mahmureală”, a declarat Kevin Verstrepen, profesor la KU Leuven.

Echipa a precizat că rezultatele studiului ar putea fi extinse la alte produse alimentare, ceea ce ar putea revoluționa modul în care sunt fabricate noi alimente.

Sursa foto: Unsplash / Poojitha Prasad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *