Statisticile arată o creștere a importurilor de cereale ucrainene în Spania fără precedent. Mai exact, importurile de cereale din Ucraina, care în mod tradițional se situau în jur de 3 milioane de tone, au crescut la 4,7 milioane de tone în 2022, 8,5 milioane în 2023 și 10,3 milioane de tone în 2024.
Doar în primele două luni din 2025, achizițiile de cereale din Ucraina au atins 1,3 milioane de tone. O parte semnificativă din aceste importuri a fost, în special, de grâu, care, între 2022 și 2024, și-a mai mult decât cvadruplat volumul.
La fel și orzul, care, cu excepția unor situații excepționale de secetă în Spania, nu presupunea importuri semnificative, dar a atins în ultimii trei ani o medie de peste 430.000 de tone.
Se solicită reintroducerea clauzelor de salvgardare pentru importurile de grâu și orz din Ucraina
Ca urmare a acestei situații, prețurile cerealelor s-au menținut în mod constant la un nivel scăzut în ultimele campanii. Prețul mediu al grâului moale și al orzului, în 2025 până în prezent, este cu aproximativ 35% sub media din 2022.
Se solicită reintroducerea clauzelor de salvgardare pentru importurile de grâu și orz din Ucraina, în contextul scăderii prețurilor naționale.
Uniunea Uniunilor Agricultorilor și Crescătorilor de Animale a semnalat diferitelor administrații implicate – ministrului și comisarului european pentru agricultură – necesitatea urgentă de a include explicit grâul și orzul în capitolul Acordului de Asociere dintre UE și Ucraina, protejat de clauzele de salvgardare, reintroducând contingentele tarifare pentru aceste două produse.
În contextul reînnoirii, prevăzute pentru luna iunie, a regulamentului actual, care prevede anumite concesii comerciale pentru Ucraina pentru a-i facilita exporturile către UE, Uniunea Uniunilor solicită punerea în aplicare a tuturor mecanismelor necesare pentru a evita continuarea periclitării rentabilității cerealelor din Spania.
Se mai subliniază că, la toate acestea, se adaugă și decizia sancționatorie de a aplica tarife vamale îngrășămintelor azotate provenite din Rusia și Belarus, ceea ce va genera o nouă creștere a costurilor de producție și va face nesustenabilă continuarea activității multor exploatații de cereale, deja puternic afectate în ultimele campanii.
Prin urmare, organizația a solicitat Ministerului Agriculturii să intervină la Bruxelles atât pentru includerea în revizuirea acordului cu Ucraina a unor mecanisme de salvgardare pentru grâu și orz, cât și pentru scurtarea termenelor de activare a acestora, dar și pentru exprimarea opoziției Spaniei față de tarifele aplicate îngrășămintelor rusești și belaruse.
„Avem un excedent de ofertă de grâne ucrainene, prețuri scăzute, costuri ridicate și tarife aplicate unor factori esențiali de producție precum îngrășămintele”, avertizează reprezentanții acesteia.