Mămăligă rece rămasă? În afară de budincă, putem face din ea niște găluște foarte reușite, peste care putem pune orice fel de sos

găluște de mămăligă galusti de mamaliga cum reciclezi mamaliga mamaliga rece ce faci cu mamaliga ramasa retete cu mamaliga rece reteta traditionala italiana retete antirisipa foto: freepik.com
Ca și în cazul pâinii, și mămăliga poate fi reciclară în foarte multe feluri creative, dacă rămâne și nu vrem să o mai mâncăm așa rece și fadă cum a devenit ea. În afară de a încălzi și gratina felii sau folosi în diferite tarte sau budinci la cuptor, ca bază pe care adăugăm arome, mămăliga rece poate fi folosită cu mult succes și pentru a prepara o compoziție de găluște. Firește, o putem mânca și așa cum e, dar potențialul ei crește mult în astfel de preparate mai apetisante.
Pe care, ulterior, le putem fie adăuga în supă, fie le putem turna deasupra un sos după ce le fierbem, în loc de paste. Le putem, apoi, propune așa direct sau le putem chiar gratina, cu orice sos ne inspiră, cu carne, de brânzeturi sau vegetarian, ideal cu ciuperci sau sos de roșii. Obținem ceea ce italienii numesc gnocchi di polenta, un preparat foarte consumat iarna în zonele de munte.
Și, cum iarna mămăliga e mai mult sau mai puțin la ordinea zilei și e posibil să rămână, iată cât de ușor se pot face aceste găluște de mămăligă și cât de versatil se pot combina cu ce mai avem la dispoziție prin frigider. Sau chiar, dacă ideea pare atractivă, putem face mai multă în mod special, pentru a o adăuga, eventual, la portofoliul de preparate salvatoare.

Ingrediente

600 g mămăligă, gătită, rece

100 g făină obișnuită/ de orez sau de năut, dacă le preferăm fără gluten

1 ou întreg și 1 gălbenuș de ou

puțină sare, după preferințe

opțional, puțină brânză uscată rasă (dă gust, nu influențează consistența)

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Procedeu pentru 4 porții de găluști de mămăligă

Începem combinând într-un bol mare toate ingredientele: mărunțim bine mămăliga, adăugăm peste ea făina, apoi, după ce începem să amalgamăm oul întreg și gălbenușul, sare și eventual brânza rasă, dacă vrem să adăugăm.

Compoziția de găluște de mămăligă, în care oul leagă restul ingredientelor. Foto: dreamstime.com@ Beppe611

Frământăm bine compoziția și, dacă este necesar, mai completăm cu o lingură de făină, până obțineținem o consistență moale și maleabilă. Făina și oul au rolul de a lega compoziția, trebuie să aibă în final o consistență comparabilă cu a mămăligii când este caldă încă.

Acum începem să dăm formă găluștilor: desprindem bucăți din aluat și le modelăm sub formă de rulouri lungi, groase de circa 1 deget. Le tăiem apoi în bucăți de circa 2 gm, procedând practic la fel ca la orice tip de găluște, pe care italienii le numesc gnocchi.

Așezăm găluștile obținute pe un platou acoperit cu un prosop curat sau presărat cu puțină făină. Îi putem găti imediat sau chiar congela. Dacă îi congăm, așteptăm să se întărească bine pe platou, apoi îi transferăm cu atenție într-o pungă pentru alimente sau o caserolă. Pot rămâne conservați așa câteva luni bune.

Cum se gătesc găluștile de mămăligă

Dacă le gătim imediat, aducem la punctul de fierbere o oală cu apă în care am adăugat sare. Când apa clocotește, adăugăm găluștile. Sunt gata când se ridică la suprafață. Le luăm din oală cu o spumieră, scurgându-le bine de apă, și le așezăm direct în farfurie.

Se servesc, cel mai simplu, cu brânză rasă deasupra, sau cu sos ragù de carne alla bolognese, sau chiar napoletan cu ciuperci și eventual bacon sau bucățele de cârnați, cu smântână și cașcaval, sau cu sos de roșii vegetarian.

Le putem și gratina la cuptor câteva minute, nu e neapărat nevoie de sos bechamel.

Dacă le gătim congelate, se adaugă în apa care clocotește, similar, direct din congelator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *