Galette crocantă de cartofi cu somon afumat și crème fraîche / Un mic dejun altfel, ușor de preparat și special, pentru o zi de duminică

Cartofi cu somon, un mic dejun consistent și delicios Foto: wellseasonedstudio

Această galette crocantă de cartofi cu somon afumat este pregătită să fie vedeta următorului tău brunch sau mic dejun! Deși ai putea crede că e un preparat prea consistent, după ce îl guști, înțelegi că e perfect pentru această oră. Straturi aurii și crocante de cartofi subțire feliați sunt acoperite cu un sos savuros de crème fraîche, plin de mărar proaspăt și lămâie. Se servește cu felii subțiri de somon afumat și toate toppingurile tale preferate, recomandă Well Seasoned Studio. Unii adaugă ceapă roșie tocată, chives și o cantitate surprinzătoare de capere. Preparatul este fără gluten.

Această galette crocantă de cartofi cu somon afumat este un aperitiv sau un mic dejun ușor de preparat și extrem de elegant.

Echipament necesar

Mandolină pentru felierea cartofilor
Boluri pentru amestecat
Tigaie de fontă de 25 cm
Farfurie mare
Tel

Ingrediente

Pentru galette:

  • 1,2 – 1,4 kg cartofi curățați și feliați în rondele subțiri de 3 mm
  • 6 linguri (85 g) unt nesărat
  • 3 căței de usturoi, zdrobiți și curățați
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • 100 g Parmigiano Reggiano (parmezan), ras
  • Sare de mare grunjoasă

Pentru topping:

  • ½ cană crème fraîche (sau smântână de gătit)
  • ¼ cană mărar proaspăt tocat, plus extra pentru servire
  • ½ lămâie, stoarsă (aprox. 1 lingură de suc)
  • 225 g somon afumat, feliat subțire
  • ½ ceapă roșie mică, tocată fin (sau 1-2 șalote medii)
  • 2-3 linguri capere, scurse
  • 2 linguri chives (arpagic), tocate fin

Mod de preparare

1️ Pregătește cartofii. Preîncălzește cuptorul la 220°C. Pune cartofii curățați într-un bol mare. Așază o tigaie de fontă de 25 cm pe foc mediu și adaugă 6 linguri de unt. Odată topit, adaugă usturoiul zdrobit, 1 linguriță de sare și ½ linguriță de piper negru. Amestecă bine, apoi toarnă amestecul peste cartofi și amestecă pentru a-i acoperi uniform.

2️ Asamblează galette-ul. Începe din centrul tigăii și așază feliile de cartof într-un cerc concentric, suprapunându-le ușor. După ce ai finalizat primul strat, presară ¼ din Parmigiano Reggiano ras. Repetă procesul cu restul cartofilor și al brânzei.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


3️ Coace galette-ul. Pune tigaia în cuptor și gătește timp de 50-60 de minute, până când cartofii devin crocanți și aurii. Lasă să se răcească ușor înainte de a-l răsturna.

4️ Prepară sosul. Într-un bol mic, amestecă crème fraîche cu mărarul tocat și sucul de lămâie. Pune-l la frigider până la servire – se va îngroșa ușor.

5️ Răstoarnă galette-ul. Așază o farfurie inversată peste tigaie, astfel încât să fie puțin mai mare decât tigaia. Cu grijă, întoarce tigaia și farfuria împreună pentru a răsturna galette-ul pe farfurie. Presară deasupra un praf generos de sare de mare grunjoasă.

6️ Adaugă toppingurile și servește. Întinde sosul de crème fraîche peste galette, apoi adaugă somonul afumat. Îmi place să pliez feliile de somon pentru o prezentare mai frumoasă. Presară ceapă roșie tocată, capere și chives, apoi servește imediat!

Pont: Acest preparat merge perfect cu un pahar de vin alb sec sau un cocktail mimosa!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *