Furnizorul de apă din Buzău dă asigurări: Restaurantele care vor oferi apă potabilă gratuit, racordate la puncte termice cu staţii de filtrare

buzau, apa, apa potabila, restaurante

Majoritatea punctelor termice din municipiul Buzău la care sunt racordate blocurile de locuinţe, inclusiv operatorii economici din domeniul alimentaţiei publice, sunt dotate cu staţii moderne de filtrare a apei, atrage atenţia conducerea Companiei de Apă, în contextul legii promulgate de preşedintele Klaus Iohannis care prevede printre altele furnizarea gratuită a apei potabile prin reţeaua de distribuţie pentru consumatorii din restaurante sau cantine, transmite Agerpres.

Potrivit operatorului de apă, majoritatea societăţilor din domeniul HORECA sunt racordate la reţeaua publică de furnizare a apei potabile, în mod regulat fiind efectuate analize de laborator.

“În occident este o practică, intri în orice spaţiu de alimentaţie publică şi primul lucru pe care îl face ospătarul înainte de a da comanda, pune o carafă cu apă pe masă. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la noi, se va oferi consumatorilor posibilitatea de a bea o cană de apă de la robinet fără să plătească acest serviciu. Marea majoritate a agenţilor economici din municipiul Buzău sunt racordaţi la reţeaua publică, sunt foarte puţini care nu sunt în controlul Companiei de Apă, cred că 90-95% din agenţii economici din domeniul alimentaţiei publice sunt partenerii noştri”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Companiei de Apă, Simona Săvulescu.

În municipiul Buzău majoritatea punctelor de distribuţie au fost dotate cu staţii de filtrare necesare asigurării unei calităţi ridicate a apei potabile, în schimb există anumite localităţi din mediul rural în care indicatorii nu sunt conformi cu cerinţele din domeniu.

“Apa din toată aria noastră de operare este apă potabilă. Doar în localităţile unde noi dăm un discount de 30% faţă de tariful practicat pentru apă potabilă, tocmai pentru că avem o serie de indicatori pe care încă nu i-am conformat, doar în acele localităţi apa nu este potabilă dar în ceea ce priveşte municipiul Buzău apa este potabilă…Puteţi bea apă fără grijă, apa de la robinet este apă vie, nu este apă care să stagneze şi să dezvolte tot felul de compuşi chimici sau microorganisme. În municipiul Buzău, în zonele de blocuri cu mari aglomerări de oameni noi avem instalate staţii de filtrare a apei la punctul termic, la punctul de distribuţie. Avem 27 de puncte de distribuţie care sunt deja dotate cu astfel de staţii de filtrare. Sunt doar 6 care nu sunt cu astfel de staţii pe care în acest an le-am bugetat pentru a le dota. Practic cu aceste 33 de staţii de filtrare vom acoperi 100% distribuţia de apă către blocuri. Operatorii economici sunt arondaţi deja la punctele termice respective”, a mai precizat reprezentantul operatorului de apă.

Pentru o parte dintre operatorii economici din domeniul HORECA, noua prevedere legală referitoare la oferirea gratuită a apei potabile furnizate la robinet consumatorilor nu le afectează în niciun fel activitatea.

“Pentru noi este ok, această prevedere nici nu ne deranjează, nici nu ne afectează. Avem încredere în apa potabilă, noi bem apă potabilă din municipiul Buzău”, a declarat pentru AGERPRES, managerul unei unităţi de alimentaţie publică, Romica Vollert.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat recent Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman.

“Pentru promovarea utilizării apei potabile furnizate la robinet, unităţile administrativ-teritoriale şi furnizorii de apă vor implementa următoarele măsuri: creşterea gradului de conştientizare cu privire la cele mai apropiate echipamente de exterior sau de interior prin care se furnizează apă potabilă; lansarea de campanii de informare a cetăţenilor cu privire la calitatea apei potabile furnizate prin reţeaua de distribuţie prin furnizorii de apă, în colaborare cu direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi cu unităţile administrativ-teritoriale; încurajarea furnizării apei potabile în administraţii şi clădiri publice prin montarea de dozatoare conectate la reţeaua publică de aprovizionare cu apă; furnizarea gratuită a apei potabile prin reţeaua de distribuţie pentru consumatorii din restaurant, cantine şi servicii de catering”, stipulează legea.

Sursa foto: Pexels/Lukas

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *