Fructul care păcălește boala Alzheimer. Substanța pe care o conține este esențială în reducerea „deșeurilor” ce duc la apariția bolii

Fructul care păcălește boala Alzhemier Foto: Pexels

Recent, cercetătării au descoperit că rodia este fructuctul care păcălește boala Alzheimer. Mai precis, un compus pe care îl conține acest fruct are capacitatea de a ajuta creierul să evite boala.

Cercetătorii au descoperit că această substanță a restabilit capacitatea creierului de a detecta și elimina celulele deteriorate (deșeuri). Testele au fost făcute pe șoareci, în laborator. Aceeași echipă de cercetare a descoperit anterior o formă de vitamina B3 numită nicotinamidă ribozidă (NR) care ajută la îndepărtarea mitocondriilor deteriorate din creier.

Când aceste sisteme de „curățare” neurologică sunt întrerupte, deșeurile încep să se adune, punând bazele bolilor neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson.

„Mulți pacienți cu boli neurodegenerative suferă de disfuncție mitocondrială, cunoscută și sub denumirea de mitofagie. Aceasta înseamnă că creierul are dificultăți în îndepărtarea mitocondriilor slabe, care astfel se acumulează și afectează funcția creierului”, spune biochimistul Vilhelm Bohr de la Universitatea din Copenhaga. „Dacă sunteți capabil să stimulați procesul de mitofagie, îndepărtând mitocondriile slabe, veți vedea niște rezultate foarte pozitive.”

În lipsa capacității de eliminare a acestor deșeuri neurologice, în creier încep să se formeze așa numitele „plăci de amiloid” și încurcături neurofibrilare, care sunt carateristice bolii. Tocmai de aceea este atât de importantă menținerea acestei capacități de curățare a deșeurilor din creier, scrie Sciente Alert.

Vitamina B3 sau Urolitina A, ambele eficiente

În studiul făcut anterior pe șoarecii cu boală Alzheimer (AD), animalele au primit compusul NR (vitamna B3) ca supliment, reducând proteinele încurcate și deteriorarea ADN-ului din creier prin creșterea producției unei coenzime metabolice esențiale numită nicotinamidă adenin dinucleotidă (NAD). Acum, Bohr și colegii săi au descoperit că urolitina A, substanța găsită în rodii, oferă creierului care se luptă cu această afecțiune un impuls similar.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii boala Alzheimer cărora li s-a administrat un tratament pe termen lung cu urolitină A aveau abilități îmbunătățite de învățare, memorie și simț al mirosului.

Aceasta a funcționat afectând o proteină (catepsina Z) care pare a fi hiperactivă în creierul afectat de boală. Tratamentul cu Urolitina A a limitat producția acestei proteine până când a redus-o la un nivel similar cu cea din creierul sănătos.

Suplimentele de genul acesta nu vor preveni sau vindeca neapărat boli precum Alzheimer, dar cercetările de acest fel sugerează că ar putea ajuta la încetinirea progresiei bolii.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *