Franța anunță o fabrică de îngrășăminte cu emisii reduse de carbon / Proiectul va reduce dependența UE de importurile din Rusia

franta, ingrasaminte, rusia, emisii reduse

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat o fabrică de îngrășăminte azotate, cu emisii reduse de carbon, la summitul „Choose France”, o întâlnire anuală a liderilor de afaceri internaționali care a avut loc la Versailles, transmite Euractiv.

„Acesta este o premieră mondială pentru decarbonizarea agriculturii noastre și pentru suveranitatea noastră alimentară, care va permite evitarea emisiilor a aproape un milion de tone de CO2 pe an și reducerea importurilor noastre de îngrășăminte azotate cu 30%”, a declarat ministrul delegat pentru Industrie și Energie, Roland Lescure, într-un interviu pentru La Tribune.

Accesul fermierilor la acest tip de îngrășăminte a fost o problemă majoră de la începutul conflictului din Ucraina, deoarece Rusia și Belarus sunt cei mai mari furnizori ai UE.

Aceste produse se bazează pe gazul natural și au devenit un simbol al dependenței UE de Moscova.

Potrivit unui raport recent al Eurostat, gazul natural și îngrășămintele sunt singurele importuri rusești care nu scad. Deși tendința este în scădere în acest an, îngrășămintele pe bază de azot încă reprezintă aproape o treime din totalul importurilor UE.

Un efort multinațional

Proiectul, dezvoltat de compania spaniolă FertigHy, este susținut de un consorțiu de investitori din UE.

Consorțiul este format din producători din sectoarele energiei și agroalimentar, inclusiv specialistul spaniol în energie solară RIC Energy, firma italiană de inginerie Maire Tecnimont, Siemens Financial Services din Germania, grupul francez de comerț agricol In Vivo, grupul Soufflet și producătorul olandez de bere Heineken.

Această compoziție multinațională a determinat unele medii de informare franceze să redenumească proiectul „Airbus-ul îngrășămintelor”, inspirat de numele consorțiului multinațional din industria aerospațială.

Proiectul are o valoare de 1,3 miliarde de euro și vizează producerea anuală a 500.000 de tone de îngrășăminte azotate începând din 2030, într-o fabrică din regiunea Hauts de France. Construcția arurma să înceapă în 2027.

Potrivit FertigHy, fabrica va acoperi aproximativ 10% din consumul sectorului agricol din Franța. După fabrica din Franța, FertigHy plănuiește să construiască o a doua în Spania.

Producția de îngrășăminte este intensivă din punct de vedere energetic, iar ambiția FertigHy este de a se alinia cu obiectivele de decarbonizare ale UE și cu strategia europeană pentru îngrășăminte, prezentată în noiembrie 2022.

Documentul a îndemnat UE să renunțe la dependența de îngrășămintele rusești, investind în producția realizată în Europa și dezvoltând alternative folosind azot chimic.

FertigHy dorește să înlocuiască hidrogenul – un element cheie în producția de îngrășăminte azotate – produs în prezent din gaz natural, cu hidrogen produs din electricitate.

Inițial planificată pentru Spania, fabrica va fi construită în Franța și va folosi electricitate generată din surse nucleare și regenerabile, emițând niveluri reduse de CO2.

„Funcționând cu electricitate regenerabilă și cu emisii reduse de carbon, această fabrică este un pas decisiv către producția de îngrășăminte fabricate în Europa și către reducerea importurilor de îngrășăminte minerale azotate”, a declarat CEO-ul FertigHy, José Antonio de las Heras, într-un comunicat de presă.

În discursul său despre Europa, ținut la Sorbona pe 25 aprilie, Emmanuel Macron a menționat proiectul, anunțând că „era în care Europa își cumpăra energia și îngrășămintele de la Rusia […] s-a încheiat.”

Sursa foto: Ifeelstock | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *