FOTO-VIDEO. Fermier cu valoare adăugată. Un tânăr agricultor din Timiș procesează legume pentru restaurantele din Timișoara

I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both

Samuel Coste este un tânăr agricultor din comuna timișeană Gottlob. Absolvent al Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor din Timișoara, cu un masterat în Administrarea Organizațiilor de Afaceri, a pus pe picioare întreprinderea I Fresh. Compania procesează și conservă legume. Gama sortimentală include legume vidate: cartofi, varză, ceapă, usturoi, morcovi. Samuel Coste are agricultura în sânge.


„Am început această afacere încă din facultate. Familia mea s-a ocupat de agricultură primară. Am început să producem fructe și legume, moștenind această activitate de la bunicii noștri, care erau deja implicați în domeniu. Am întâmpinat probleme cu desfacerea produselor. Având o cantitate mare de legume, nu reușeam să le comercializăm. Am observat această problemă și ne-am concentrat pe găsirea unei nișe noi, în care să putem dezvolta partea de desfacere și să adăugăm valoare produselor locale. Am căutat linii de finanțare care să ne sprijine, am reușit să accesăm fonduri europene, iar alături de cofinanțări personale, am pus pe picioare acest business. Zece ani au trecut de la idee până la implementare”, a declarat Samuel Coste.

I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both

Livrează marfa food-courturilor de la mall

Afacerea gestionată de Samuel Coste a demarat în 2022. Procesarea se realizează într-o hală de 400 de metri pătrați, cu utilaje achiziționate prin fonduri nerambursabile și cu personal din localitate. În prezent, sunt mai puțin de zece angajați. Clienții sunt restaurantele din Timișoara. În special cele aflate în food-courtul celor două mall-uri din orașul de pe Bega.

„Am reușit să intrăm pe piața HoReCa din Timișoara. Comercializăm legume pentru restaurante, fast-food-uri și shaormerii, cărora le vindem cartofi pai și legume proaspete. De asemenea, livrăm produse și pentru catering și cantine. Lucrăm doar pe bază de comandă, nu stocăm nimic. Pe lângă legumele procesate, avem și partea de fresh-uri. Livrăm produse proaspete pentru salad bar-uri și shaormerii, cărora le furnizăm roșii și castraveți. Suntem încă în dezvoltare, practic un start-up, și încercăm să ne extindem. Momentan, ne concentrăm pe piața din Timișoara, dar vrem să ne dezvoltăm în întreaga regiune de vest. Deja primim solicitări din București și din alte zone ale țării. Ne dorim să ne extindem”, a mai spus Samuel Coste.

I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both

“Important este că vrem să livrăm produse proaspete”

În sezon, materia primă este achiziționată de la producătorii locali, valorificând astfel potențialul agricol al zonei. Comuna Gottlob dispune de unele dintre cele mai fertile soluri din țară.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„În extrasezon colaborăm și cu distribuitori și importatori, deoarece nu găsim întotdeauna materie primă în zonă. Producem și noi legumele noastre, însă în ultimii doi ani ne-am concentrat pe procesare. Asta ne-am dorit să dezvoltăm: partea de desfacere. În ultimii ani, am cultivat suprafețe mari, dar din acest an vrem să revenim la agricultura primară, să producem legumele pentru care avem deja asigurată desfacerea, astfel încât să ne putem crea un stoc tampon. Important este că vrem să livrăm produse proaspete, recoltate în perioada lor optimă”, a mai spus Coste.

I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both

Cum se curăță și feliază cartofii

Cea mai spectaculoasă linie automatizată din hala de la Gottlob este specializată pe procesarea cartofilor. Are un potențial de producție de 1.000 de kilograme pe oră și include un echipament de spălare și curățare, un sistem de feliere pe diferite dimensiuni și forme (pai, rondele, cuburi etc.), urmat de împachetare și vidare.

I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both

De asemenea, există o zonă specializată pe procesarea verzei, care este tocată și livrată către restaurante și shaormerii.

I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both

În plus, compania produce legume vidate pentru ciorbe (morcovi, păstârnac, pătrunjel, țelină), care sunt curățate și feliate în funcție de comenzile clienților.

I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both

Urmează și o linie de produse congelate

În scurt timp, se vor finaliza investițiile într-o linie de procesare nouă, care va permite congelarea legumelor.

„Restaurantele se confruntă cu presiuni mari legate de depozitare, deoarece costurile sunt foarte ridicate. Produsele procesate le sunt de mare ajutor. De exemplu, la noi, dintr-o pungă de cartofi rezultă cinci kilograme de piure. Atunci când cureți cartofii manual, pierzi cel puțin 30% din cantitate. Noi ne asumăm aceste pierderi, dar utilizăm echipamente moderne și automate, care ne permit să intervenim mai eficient. Dar pentru că există cerere și pentru produse congelate, în scurt timp vom da drumul și la această activitate”, a completat Samuel Coste.

I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both

În paralel, a fost pusă în exploatare investiția destinată producerii sucurilor de fructe.

I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both
I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both
I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both
I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both
I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both
I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both
I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both
I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both
I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both
I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both
I Fresh Gottlob FOTO Ștefan Both

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *