La începutul anilor 1940, Henry Ford a experimentat cu fabricarea de piese din plastic pentru automobile. Aceste experimente au avut ca rezultat ceea ce a fost descris ca fiind o „mașină din plastic făcută din soia”, potrivit Muzeului Henry Ford.
„Mașina din soia” a fost, de fapt, o mașină cu caroserie din plastic, prezentată de Henry Ford la 13 august 1941, la Zilele Dearbornului, un festival anual al comunității.
Din ce era făcută, de fapt, mașina?
Cadrul, realizat din oțel tubular, avea atașate 14 panouri din plastic. Mașina cântărea 907 kg, fiind cu aproximativ 453 kg mai ușoară decât o mașină din oțel. Ingredientele exacte ale panourilor din plastic sunt necunoscute deoarece nu există nicio înregistrare a formulei în prezent. Un articol susține că au fost fabricate dintr-o formulă chimică care, printre multe alte ingrediente, includea soia, grâu, cânepă, in și urzică chinezească. Un om care a contribuit la crearea mașinii, Lowell E. Overly, susține că a fost folosită „…fibră de soia într-o rășină fenolică cu formaldehidă folosită la impregnare”.
Mașina a fost expusă la Zilele Dearbornului în 1941. De asemenea, a fost transportată cu camionul la Michigan State Fair Grounds pentru a fi expusă mai târziu în același an.
Acest automobil nu a ajuns niciodată în colecțiile muzeului.
Au existat mai multe motive pentru care Henry Ford a dorit să construiască acest automobil:
1. Era în căutarea unui proiect care să combine roadele industriei cu agricultura.
2. De asemenea, Ford a susținut că panourile din plastic făceau mașina mai sigură decât mașinile tradiționale din oțel; și că mașina se putea chiar răsturna fără a fi strivită.
3. Un alt motiv se datora penuriei de metal la acea vreme. Henry spera că noul său material plastic ar putea înlocui metalele tradiționale folosite la mașini.
De ce nu au fost construite mai multe mașini „din soia”?
Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a suspendat toată producția de automobile și, prin urmare, experimentul cu mașini din plastic. O a doua unitate era în producție în momentul izbucnirii războiului, dar proiectul a fost abandonat.
Până la sfârșitul războiului, ideea unei mașini din plastic a fost abandonată din cauza energiei direcționate către eforturile de recuperare în urma războiului.