Grătarul pentru gătit ( mai sunt pe lumea asta și grătare cu alte întrebuințări ) exprimă nivelul de trai al unei societăți umane. Numărul grătarelor și diversitatea formei, structurii și prețului acestora indică bunăstare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cei care le folosesc dispun de carnea bună pentru preparat ( mai nou, și legumele sunt aruncate în joc ) și au avut banii necesari pentru a le cumpăra. Sunt echipamente, chiar și pentru persoane fizice, nu numai pentru utilizatori profesioniști, care ajung să aibă un preț destul de ridicat, cam cât al unui autoturism.
Istoria recentă a grătarului în România pleacă de la grătarul comunist, simplu ca formă, pătrat sau dreptunghiular, fabricat din fontă, cu cele patru picioare înfipte în pământul din fața bufetului sau al islazului comunal, unde se desfășura sărbătoarea câmpenească de 1 Mai muncitoresc sau de 23 August, zi națională în acele vremuri.
Generațiile mai în vârstă și-l amintesc, desigur, iar cele tinere îl mai pot descoperi în diverse locuri, cum ar fi cârciumile de cartier sau spațiul consacrat de la Dedulești, pe Dealu Negru.
Apoi, cine a avut casă la țară sau și-a construit una, din marginea marilor orașe până spre culmile munților, și-au amenajat/construit un grătar în curtea din spatele casei.
Următoarea etapă: gătitul ca afacere, prin organizarea de petreceri private, cu tot dichisul culinar, asigurat, firește, și de echipamentele multifuncționale, moderne, de inspirație occidentală.

Ceva fundamental s-a schimbat în oferta de grătare din România, după cum am realizat eu însumi, senzorial, ca vizitator al Grill Fest 2025, eveniment culinar important organizat în perioada 20 – 22 iunie, la Arena Națională: o zonă destul de întinsă a fost ocupată de standuri cu grătare, printre ofertanți numărându-se inclusiv meșteri locali, care au ateliere proprii în București sau în Transilvania.
Grătare complexe, mixate cu plită și masă din lemn, multe de formă rotundă ca o masă a tăcerii la care nu stai să meditezi la esențele acestei lumi, ci doar să înfuleci fripturile și să te bucuri de aromele și textura acestora.
Grătare pe roți, remorcabile, transportabile. Veritabile mașini de gătit în aer liber, intrate pe mâinile unor chefi faimoși, care nu știi dacă vor să gătească pentru gurile pline de poftă sau se țin de treburi vrăjitorești.
Sub un soare aprig, am încercat să explorez în detaliu oferta aceasta bogată, surprinzătoare și derutantă.
O afacere începută într-un garaj
Tânărul Călin Pintea ( cu două masterate, în mecanică și energetică ) din Târgu Mureș, a început să meșterească grătare într-un … garaj. Un loc de bun augur pentru un start-up, după cum a dovedit-o, la cote amețitoare financiar, și Bill Gates.
”Dacă mi-ar fi rămas de la tata numai casa, aș fi lucrat la hypermarket acum. Dar el mi-a lăsat și un garaj, unde am putut să lucrez și de acolo a început totul”.
Călin concepe modelele, le proiectează, apoi le transmite unor firme colaboratoare din țară care execută piesele componente, din metal. Acestea îi sunt expediate la atelierul din Sâncraiu de Mureș, unde le asamblează.
”De regulă, discut cu clientul înainte, până ajungem la o formă finală. Nu obișnuiesc să fabric grătare, apoi să aștept să vină cineva să le cumpere. Prefer să iau comenzi”.

După ce a devenit cunoscut în branșă, a fabricat grătare unicat: unul în formă piramidală, altul rotund, care se învârte în plan vertical, ca roata unei mori, ca un scrânciob. Au ajuns deja în proprietatea unor chefi celebri.
Oferta include și grătarul Hestia Roaster Grill 2, cu două posturi independente pentru gătire, cu vatra îmbrăcată în ceramică. Alte caracteristici: reglare admisie aer pentru fiecare post de gătire în parte; sertare colectare cenușă pentru fiecare post de gătire în parte; jgheaburi de colectare pentru grăsime; plită caldă din inox alimentar de 5 mm; în partea superioară are polițe pentru lăsat carnea la odihnit/aclimatizat; roată de mână din inox alimentar pentru ajustarea fără efort a înălțimii grill-ului.

Realizați, sunt convins, cât de departe suntem, la ani lumină, de grătarul clasic, de altădată. Alte echipamente: cuptorul Hestia 70 și Combo Smoker cu două camere, pentru coacere și pentru gătit. Prețurile la Hestia variază de la 100 de lei, grătarul simplu, la 20.000 de euro, un grătar ”vândut lui Scărlătescu”.
Afumătoarea în formă de contrabas
Mă îndrept spre standul ”Făbricuța de grătare”, o afacere a familiei Ceanac. Atelierul de producție se află în București, pe Șoseaua Industriilor.
”Am adus un grătar cu masă încorporată, un cuptor pentru pizza, plite prevăzute cu arzătoare, mașini de gătit pentru bucătării. Le confecționăm din tablă. Avem și modele deosebite, cum sunt afumătoarea în formă de contrabas ( 2000 de lei ) și grătarul în formă de harfă ( 1000 de lei ). Sunt împreună cu tata, Florin Cenac, el este la celălalt stand, unde este și mâncare gătită cu echipamentele noastre, se numește Gipsy Live Cooking”, îmi prezintă Darius Ceanac oferta familiei de meșteșugari.

Remorca-grătar
Răzvan Mizdran, owner al brandului românesc Grill Master, a ofertat în premieră ”Remorca cu plită pe lemne”, un echipament adus din import, dedicat evenimentelor în aer liber. Prețul ajunge la 8.000 de euro. Plita are un diametru de 1,5 m și o grosime de 12 mm.
”Noi avem o gamă largă de grătare cu plită de diverse dimensiuni și înălțimi, pentru petreceri, pentru acasă, pentru profesioniști care organizează evenimente, pentru restaurante. Grătarele noastre se pretează la a găti orice tip de mâncare, sunt multifuncționale. Există posibilitatea de a găti pe plită, sănătos, fără să te expui la fum direct. Pe lângă carnea de porc, de vită, de oaie sau pasăre, poți găti și legume, pește, fructe de mare, poți găti la tigaie, la ceaun. Poți să faci un borș, un desert, un aperitiv, poți să faci orice pe tipul ăsta de grătare pe plită. Sunt grătare interactive, fiecare poate să gătească ce își dorește”.

Oferta include și grătare Kamado, ajunse de câțiva ani și pe piața românească, devenind destul de populare. Acest model permite atât gătitul simplu, tip grill, cât și coacerea sau gătitul lent/slow cooking, care durează mai multe ore. Are și rol de afumătoare, totodată.

Grătare din Brănești
La standul ”Grătar românesc” am discutat cu Dan Ioniță, care mi-a spus că atelierul se află în comuna Brănești, județul Ilfov. Grătarele confecționate manual amintesc de cele de altădată, de la serbările câmpenești, însă sunt dichisite și elegante în simplitatea lor. Sunt confecționate din oțel , cu sudură în aragon. Prețurile pornesc de la 200 de lei și urcă până la peste 1.100 de lei. La stand, au fost ofertate și grătare cu plită rotundă, cu diametrul de 75 cm și grosimea de 10 mm.

Numărul standurilor cu grătare a fost mult mai mare, suprafața comercială ocupată fiind, după cum am precizat, destul de întinsă. Am văzut și o mașină de gătit în formă de locomotivă. Libera inițiativă în domeniul HoReca a stimulat și creativitatea în producția de grătare și mașini pentru gătit.
În plus, creșterea nivelului de trai al românilor, după aderarea la Uniunea Europeană, a condus la rafinarea sectorului food și la dezvoltarea segmentului de petreceri private/private events.

Grătare diverse, numeroase și complexe, nivel de trai ridicat, bunăstare, în comparație cu vremurile de altădată. Vom vedea ce va fi de aici încolo. Un lucru e cert: cine își cumpără un grătar, simplu sau multifuncțional, ca găsi cu certitudine bani și pentru carne sau măcar pentru niște legume.