Instrumete simple cu care poți să faci mult mai ușor paste umplute, pe care pe poți apoi congela și prepara rapid la moment

forme pentru paste umplute forme pentru coltunasi forme de ravioli foto: freepik.com

Pot fi colțunași românești, ravioli italieni, pierogi poloneze sau Gyoza japoneze, și am numit doar câteva, se încadrează, toate, în categoria pastelor umplute. Pot avea înăuntru combinații de carne, brânzeturi, ciuperci, exclusiv vegetale sau mix, dar au toate un numitor comun: învelișul extern este făcut dintr-un aluat, de cele mai multe ori un simplu amestec de făină cu apă.

În mod tradițional se făceau toate manual, dar mai nou industria oferă multe posibilități pentru a le face repede. Mărim randamentul pentru a prezerva plăcearea de a mânca din când în când un fel tradițional care în ritmul frenetic de azi ar fi mai complicat de făcut.

Pastele umplute sunt prin definiție o categorie de preparate care consumă timp, inclusiv dacă folosim un instrument modern care să ne vină în ajutor. Presupun, pe de o parte, umplutura, care trebuie preparată separat. Pe de alta, aluatul trebuie întins fin, și însumând prepararea lui, timpii cât trebuie să se relaxeze și întinsul, ajungem la o cantitate de timp deloc indiferentă.

Motiv pentru care un mic set de instrumente simple în settingul personal de bucătărie ne pot ajuta mult. Mai ales pentru că putem dedica într-o zi mai mult timp și apoi putem congela o parte din ceea ce obținem. Iată tipologiile cele mai simple, în încercarea de a răspunde la întrebare.

Forme de ravioli

foto: marcato.it

Sunt forme clasice pe care se așează foaia de aluat bine întinsă, se adaugă în spațiile semisferice umplutura, se completează cu o altă foaie deasupra. Instrumentul este conceput să închidă și să compacteze pastele ravioli, și totodată să le și taie. Practic, scutește mai mult de jumătate din timpul pe care l-ar presupune să le facem manual.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Mai există și alte instrumente ceva mai rudimentare pentru ravioli, unele similare celei de mai sus dar fără partea de deasupra care face singură toată treaba:

foto: artigianatoborelli.it

Sau, există și forme individuale, care lipesc și taie formele, dar una câte una, pătrate, rotunde sau de alte forme:

foto: amazon.com

Forme pentru colțunași

 

foto: rigottiarrotino.com

Acestea sunt tot forme individuale, de diferite mărimi, ideale pentru colțunașii românești. Sunt extrem de ușor de folosit pentru că de o parte taie aluatul, care se așează pe partea opusă, cea din foto. Apoi se completează cu umplutură lăsând marginile libere, se pliază și se se presează. Colțunașii se închid singuri prin simpla presare.

În afară de aceste variante în plastic, mai există și de inox. La fel cum cele de ravioli mai există și versiuni din lemn, contemporane, care uneori au și încrustații realizate cu aparate 3D, încrustații sau simboluri care se imprimă pe aluat. Pe modelul acestora din urmă există și o infinitate de versiuni pentru pastele umplute ale Extremului Orient, Gyoza japoneze și multe altele.

foto: siccardi.it

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *