Cine vizitează Barcelona aterizează întotdeauna pe aeroportul din El Prat. În goana mașinii care te duce de la avion la Sagrada Familia nu ai timp să observi că între pistele aeroportului și marele oraș este delta râului Llobregat. O zonă sălbatică, păstrată cât mai natural, fără mașini și poluare, adăpostește soiuri nenumărate de păsări, plante și pești.
Dar în același timp, de-a lungul râului s-a format în timp o zonă fertilă și bogată numai bună pentru culturi de legume, astfel că aici a înflorit zona agricola a Llobregatului de Jos (Baix Llobredat), chiar în coasta orașului Condal.
Agricultori renumiți, cei din Baix Llobregat se laudă în special cu anghinarea lor faimoasă, dar au culturi variate, în funcție de sezon, care alimentează populația și restaurantele locale. Mai mult, aici s-a dezvoltat o specie de pui cu picioare albastre, cunoscut ca puiul Pota Blava (picior albastru) de Llobregat. Iar locuitorii din El Prat, orașul din vecinătatea aeroportului au declarat puișorul colorat, mascota urbei.
Tapas și ruta de las tapas
Tapas-urile sunt aperitivele spaniole. Pe o farfurioară mică, primești ceva de ciugulit, care poate fi împărțit cu vecinii de la masă. Cele mai cunoscute sunt, în special în zona Barcelonei, cartofii bravas, inelele prăjite de calamar, feliuțele de jamon tăiate de mână sau crochetele.
Dar în orașele spaniole există și obiceiul de o organiza, câte o săptămână pe an o rută a tapas-urilor, în cadrul căreia se vând gustări create special pentru acest eveniment. Fiecare oraș stabilește o temă și un preț fix, iar restaurantele care se înscriu la rută trebuie să se adapteze în funcție de aceastea.
Festival de tapas-uri pota blava în El Prat
Cum vă spunem că El Prat poartă cu mândrie simbolul cocoșului cu picioare albastre și tapasurile din ruta orașului trebuie să se învârtă în jurul acestui aliment. Prețul unei tapa, plus băutură este de 5 euro.
Iată ce am testat la ruta tapas-urilor:
Arepas cu pui
Arepas sunt turte de făină de mălai umplute cu diferite produse și prăjite în ulei. Sunt originare din Columbia și Venezuela. În cazul nostru, umplutura era de pui gătit slow cu legume. Sosul foarte bun, o combinație de iaurt, mentă și usturoi.
Miniburgeri de pui
Miniburgerii erau așezați pe pat de crocant de cartofi și aveau marmeladă de roșii și „caviar” de pui, care sincer nu mi-am dat seama ce era, era ceva cam gras. Nu m-au impresionat.
Gyoze de pui
Bune, dar obișnuite. Proprietarul localului susține că sunt făcute în casă, ceea ce pare credibil, pentru că au aluatul cam gros. Sosul era de soia obișnuită.
Din cele 47 de localuri care au aderat la Ruta Tapas-urilor, doar la 3 am ajuns, ca deja făcusem vreo 4 km pe jos. Dar aș mai fi avut de ales dintre orez cu pui, crochete, bombe catalane (un fel de crochete de piure mari și rotunde, umplute cu carne și prăjite), hamburgheri, șnițele, empanade, chiar și ceva prăjituri preparate cu ouă de găină cu picioare albastre.
Cum vă spuneam că astfel de festivaluri sunt ceva obișnuit în Spania, vă dau întâlnire la următorul, încă nu știu în ce localitate va avea loc.
25 de lei pentru 70 de grame de mancare? Nu, multumesc, nu suntem cu totii platiti de NED sau Adenauer.