Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca organizează, prin Facultatea de Agricultură, ediţia a XVIII-a a Festivalului Produsului Tradiţional, susţinut de studenţii din anul IV de la Ingineria mediului, în cadrul cursului de Controlul şi Certificarea Produselor, coordonat de Conf. dr. Avram Fiţiu, transmite Agerpres.
Evenimentul va avea loc în data de 14 mai 2025, între orele 10.00 – 18.00, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus, iar vizitatorii vor fi martorii unei sărbători a gustului, memoriei şi tradiţiilor româneşti.
Studenţii îşi vor prezenta porturile populare, dar şi produsele tradiţionale din locurile natale, inclusiv caietele de sarcini ale reţetelor, care vor fi jurizate de profesori, alături de specialişti în gastronomie şi tradiţii populare.
„Festivalul readuce în prim-plan reţetele locale ale bucătăriei româneşti, reţete care sunt culese chiar de către studenţi”
„Festivalul nostru este deja o tradiţie, care readuce în prim-plan reţetele locale ale bucătăriei româneşti, reţete care sunt culese chiar de către studenţi. Ei dobândesc astfel mai multe competenţe: certificare şi control de ferme şi gospodării ecologice; elaborare caiete de sarcini pentru produse agricole/alimentare tradiţionale; elaborare proceduri de certificare produse montane; certificare locală şi etică a produselor; elaborare caiete de sarcini pentru produse DOP (Denumire de Origine Protejată), IGP (Indicaţie de Protecţie Geografică) şi TSG (Specialitate Garantată), prin desfăşurarea unei activităţi practice în localitatea de origine a familiei. Obiectivul acestei activităţi pedagogice vizează scoaterea din uitare a gastronomiei tradiţionale ţărăneşti, dar şi formarea unui absolvent USAMV Cluj-Napoca ca specialist în construcţia de demersuri de marketing agricultural”, a explicat coordonatorul evenimentului, Conf. dr. Avram Fiţiu (Facultatea de Agricultură).
Vor fi prezentate spre jurizare şi degustare reţete tradiţionale, culese din judeţele Mureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Maramureş, Alba, Sibiu, Cluj, Harghita, Suceava, Neamţ, Argeş, între care amintim celtă şvăbească, urdoici dulci, vărzar de Maramureş, mălai dulce cu prune uscate, virşli de oaie, cici fierţi în zeama de fasole, aranygaluska, găină umplută de nuntă, alivencă de Bilbor, zacuscă de Tihău, sfinţi (mucenici moldoveneşti), chişcă de porc cu păsat, carne de porc în cir, magiun de prune Topoloveni.
Membrii juriului vor degusta şi evalua produsele prezentate de către studenţi, iar apoi vor fi prezentate caietele de sarcini ale reţetelor tradiţionale
„Vă invităm aşadar să descoperiţi sufletul României prin gust, port şi poveste, să fiţi parte dintr-o manifestare vie a identităţii noastre culturale, un act de diplomaţie gustativă, prin care tânăra generaţie readuce în actualitate comoara culinară a satului românesc. Prin reţetele autentice şi caietele de sarcini riguroase, studenţii devin ambasadori ai unui patrimoniu alimentar viu, capabil să genereze respect internaţional şi ataşament emoţional profund. Parada portului popular, jurizată cu profesionalism de catre specialişti în domeniu, completează tabloul unei Românii care îşi afirmă identitatea cu eleganţă şi mândrie, prin ceea ce are mai curat şi mai autentic. Acest festival este o formă de soft power cultural, care transformă tradiţia în punte de dialog şi recunoaştere agroculturală internaţională”, este mesajul Conf. dr. Avram Fiţiu.
Evenimentul va fi deschis la ora 10.00 de către conducerea USAMV Cluj-Napoca, după care membrii juriului vor degusta şi evalua produsele prezentate de către studenţi, iar apoi vor fi prezentate caietele de sarcini ale reţetelor tradiţionale. Ca la fiecare ediţie, este aşteptat la festival şi publicul larg, care va avea acces la degustări şi discuţii cu participanţii după ora 12.00, când se încheie jurizarea.
Program detaliat:
- 10:00 – 10:15 Deschidere oficială eveniment
- 10:15 – 11:00 Parada portului popular, urmată de jurizarea acestuia de către specialişti în domeniu;
- 11:00 – 12:00 Jurizare produse;
- 12:00 – 18:00 Degustare de produse de către invitaţi şi vizitatori; prezentare de caiete de sarcini; spectacol muzică populară.