„Festivalul Ceaunului”, sâmbătă în satul Băbuțiu, aflat la 25 km de Cluj-Napoca / Produse de sezon, mâncare la ceaun, activități pentru copii

festivalul ceaunului Sursa foto: Facebook La Vultureni

Dacă e sâmbătă, poate fi „Festivalul Ceaunului”, în comuna Vultureni, județul Cluj. Haide să petreci o zi în aer liber, o zi în care copiii și adulții deopotrivă se pot reconecta cu natura, așa sună invitația lansată pe Facebook de pagina La Vultureni. „Festivalul Ceaunului” ediția a III-a are loc sâmbătă, 29 iunie în satul Băbuțiu, transmite Radio Cluj preluat de Rador.

Organizatorii propun cele mai delicioase produse tradiționale, activități și jocuri pentru adulți și copii care vor participa la eveniment.

Ce poți găsi la festival, dar și ce nu vei găsi, cu siguranță, a precizat Anca Milchis, reprezentant al Asociației La Vultureni:

Este la a III-a ediție și este organizat de Asociația La Vultureni, o asociație înființată de mai mulți producători din comuna Vultureni, în județul Cluj.

Evenimentul are loc în satul Băbuțiu, la 25 de km distanță de Cluj-Napoca și adună aproximativ 10 producători din comună, cu siropuri și produse de sezon și, desigur, cu mâncare la ceaun preparată pe loc, pe foc de lemne.

Dar ce are inedit acest eveniment față de alte evenimente rustice organizate la sat cu producători locali sunt atelierele pentru copii și activitățile de care aceștia se pot bucura pe baza unui bilet de intrare, dar odată aflați în spațiul de joacă, aceștia se pot plimba de câte ori doresc cu tractorașul, cu căruța sau cu calul.

Va fi și bătaie cu baloane cu apă deoarece se anunță o zi foarte caldă, precum și ateliere de pictură, de modelat lut cu artiști din comună.

Inițial, acest eveniment a fost gândit în urma celebrului Festival al Silvoiței, pe care tot comunitatea din Vultureni îl organizează.

„Ne-am gândit cum să facem un eveniment și în altă parte a anului decât toamna și așa am ajuns să gândim acest festival, care inițial a fost numit Sărbătoarea mieilor. De la început gândim aceste evenimente pentru familiile cu copii din oraș pe care dorim să le atragem la țară și să-i molipsim cumva de simplitatea și bucuria pe care satul o aduce prin elementele naturale și simple. Așa că ne așteptăm la un număr de aproximativ 500 de participanți.”

Anul trecut au fost cam 300 de participanți la „Festivalul Ceaunului”.

Ce nu vor găsi participanții la acest eveniment este gălăgie, mici, bere, fum, sucuri din comerț, cartofi prăjiți și alte alimente sau preparate care sunt la mai multe evenimente de acest tip, rustice.

„Și încercăm să creăm un eveniment cu ele, elemente naturale, cu baloți de paie, cu jocuri și alte elemente naturale. Nu vor fi nici plasticuri, tobogane gonflabile sau jucării de tip bâlci. Vom avea inclusiv o mini-grădină zoologică cu animale aduse din gospodăriile localnicilor.”

Cristina Nădășan este localnic și, mai mult, are o afacere numită „Pe foc de lemne”, în comuna Vultureni:

„În primul rând, prin intermediul festivalului, numele comunei Vultureni a ajuns foarte cunoscut. Drept urmare, mii de oameni au ajuns pe meleagurile noastre și au avut ocazia să interacționeze cu oameni simpli din comună. Apoi, acest lucru a ajutat la dezvoltarea unei relații pe termen lung între producătorii locali și oaspeții care au continuat să consume produse locale și în afara festivalului. Un alt beneficiu major pe care eu îl văd este că tot mai mulți oameni din comună au inițiativa antreprenorială, cu beneficii pe plan personal, financiar și social.”

Și dacă îți place să mănânci și nu ai reținut prea bine cu ce te poți înfrupta la „Festivalul Ceaunului” de la Băbuțiu, Cluj, îți reamintim: gulaș cu fasole, berbec sau carne de porc, balmoș, sarmale, brânzeturi locale, plăcinte, siropuri naturale, dulcețuri și deserturi de casă.

Intrarea este 35 lei dacă ai împlinit 12 ani sau ești deja adult și gratuită pentru copiii sub 12 ani. Costul biletelor ajută la acoperirea cheltuielilor cu amenajarea spațiului, ambulanța prezentă la fața locului, toaletele, cortul și voluntarii. Toate activitățile de genul echitație, plimbat cu căruța și tractorul, vizită la Mini Zoo, cățărare pe baloți și ateliere creative (lut și pictură) sunt incluse în prețul biletului de intrare.

Sursa foto: Facebook La Vultureni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *