Fermierii ucraineni nu sunt o ameninţare pentru UE, afirmă ministrul ucrainian al agriculturii, Vitalii Koval, aflat la Bruxelles la reuniunea Consiliului pentru Agricultură şi Pescuit

Ucraina Sursa foto: Pixabay

Noul ministru ucrainean al Politicii Agrare şi Alimentaţiei, Vitalii Koval, a declarat marţi că Uniunea Europeană ar trebui să îi sprijine pe fermierii din ţara sa şi nu să îi trateze ca o ameninţare la adresa omologilor lor din blocul comunitar, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.

“Mesajul principal este că nu suntem o ameninţare, suntem un partener. Cu noi, Europa va fi mai puternică şi noi vom fi mai puternici. Este un drum care merge în ambele sensuri şi nu vă vom dezamăgi”, a spus Vitalii Koval într-un interviu la Bruxelles, unde a avut loc reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit al UE.

Vitalii Koval s-a aflat la Bruxelles zilele acestea pentru a solicita ajutor pentru ca Ucraina să îşi exporte produsele, la 1.000 de zile de la debutul invaziei ruseşti. De asemenea, Koval a avut întâlniri cu miniştrii Agriculturii din ţările vecine, inclusiv cei din Ungaria, Polonia şi Slovacia, ţări care continuă să interzică importul de produse ucrainene chiar dacă permit tranzitul spre ţările terţe.

Actualul comisar european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a informat că, în primele nouă luni ale acestui an, Ucraina a exportat spre blocul comunitar produse agricole în valoare de 10 miliarde de euro, comparativ cu aproape şapte miliarde de euro în întregul an 2021, de dinaintea războiului.

Ucraina a profitat de eliminarea tarifelor la schimburile comerciale cu blocul comunitar, măsură care ar urma să expire în luna iunie 2025. Oficialii de la Kiev doresc un aranjament comercial permanent. “Retorica noastră este clară, aceea că în timpul războiului trebuie să ne concentrăm asupra unor paşi concreţi pentru a sprijini sectorul agricol din Ucraina, aici şi acum, şi nu cândva peste un an sau doi”, a spus Koval. “Suntem gata să fim predictibili şi deschişi. Înţelegem că trebuie să facem paşi foarte rapid pentru a deveni mai transparenţi faţă de UE”, a adăugat oficialul ucrainean.

În replică, ministrul ungar al Agriculturii, Istvan Nagy, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, a spus că blocul comunitar trebuie să ia o decizie cu privire la ce măsuri vor continua şi care vor fi abandonate. “Este important să definim cu precizie care va fi forma următorului acord de liber schimb cu Ucraina”, a spus Istvan Nagy.

Ministrul ucrainean al Politicii Agrare şi Alimentaţiei, Vitalii Koval, s-a declarat nemulţumit că deseori aude fraza “sunteţi mult prea mari pentru noi” de la omologii săi europeni, adăugând însă că greutăţile cu care se confruntă fermierii din UE nu se compară cu cele cu care se confruntă fermierii ucraineni, care lucrează în condiţii de război. Ucraina lucrează la intrarea pe noi pieţe, din emisfera sudică, precum şi pe cele din Asia de Sud-Est, şi vrea să proceseze acasă o parte mai mare din producţia agricolă, conform unei noi strategii de dezvoltare a agriculturii până în 2030, care a fost adoptată săptămâna trecută.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *