Fermierii trebuie să respecte interdicția de a incendia miriștile și vegetația uscată/Au fost transmise informări către toate structurile județene

incendii teren agricol Foto: Freepik

Fermierii au obligaţia respectării interdicţiilor de a incendia miriștile şi vegetaţia pajiştilor permanente, începând cu anul de cerere 2024, pentru a putea accesa plăţile directe şi fondurile disponibile pe măsurile de dezvoltare rurală, a anunţat, marţi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), transmite Agerpres.

“Începând cu anul de cerere 2024, pe lângă standardul GAEC 3 – Interdicţia de a incendia miriștile se pune în aplicare şi standardul GAEC 10 – Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervenţiilor sub formă de plăţi directe şi a unor intervenţii şi măsuri pentru dezvoltare rurală”, precizează instituţia de plăţi într-un comunicat de presă.

Fermierii care primesc sprijin prin intervenţiile din Planul Naţional Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiţionalitatea pe întreaga exploataţie agricolă şi pe tot parcursul anului de cerere. Potrivit sursei citate, prin respectarea celor două GAEC-uri, respectiv GAEC 3 şi GAEC 10, fermierii contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură, prin interdicţia arderii miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

Standard aplicabil pentru toate exploatațiile agricole

APIA precizează că standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploataţiile agricole şi trebuie respectat de către toţi fermierii care au la dispoziţie terenuri arabile. Fermierii care utilizează terenuri arabile nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiţă ş.a.).

De asemenea, standardul GAEC 10 se aplică pe toate pajiştile permanente de pe teritoriul naţional. Vegetaţia pajiştilor permanente include vegetaţia uscată existentă pe păşuni şi fâneţe, miriştea şi resturile vegetale rămase în urma păşunatului sau după recoltarea fânului, precum şi vegetaţia invazivă sau vegetaţia dăunătoare covorului ierbos pe pajiştile permanente.

“Obiectivul principal al standardelor GAEC 3 şi GAEC 10 îl reprezintă menţinerea nivelului de materie organică din sol. Pentru a întări măsurile de verificare a respectării standardelor GAEC 3 şi GAEC 10 de către fermieri, APIA a încheiat

Protocolul de colaborare nr. P272/11.04.2023//3179/20.04.2023//92433/20.04.2023, privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a normelor privind condiţionalitatea referitoare la interdicţia arderii vegetaţiei uscate de pe terenurile arabile şi pajiştile permanente situate în siturile Natura 2000, cu completările şi modificările ulterioare, în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control”, se mai precizează în comunicat.

Informări transmise către toate structurile județene

Astfel, APIA, Garda Naţională de Mediu (GNM) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) elaborează materiale informative (afişe, pliante, postere, comunicate de presă etc.) cu privire la interdicţia de a incendia miriștile şi vegetaţiei uscate pe terenurile arabile şi de pe pajiştile permanente, şi le transmit către structurile judeţene din subordine, în vederea diseminării către populaţie, în cadrul campaniilor de informare publică.

“În cazul în care se constată că o anumită parcelă din cadrul exploataţiei a fost arsă, iar arderea se datorează unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sancţionaţi, fermierii pot prezenta în cel mai scurt timp la Centrul local/judeţean al APIA la care au depus cererea, copia Procesului verbal de intervenţie întocmit de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau copia după sesizarea (plângerea) depusă la secţia de Poliţie pe raza căreia s-a produs arderea, iar după finalizarea cercetărilor trebuie să prezinte şi copia documentului de soluţionare a sesizării făcute.

Neprezentarea acestor documente determină aplicarea de penalităţi ca urmare a nerespectării standardelor GAEC 3 şi GAEC 10”, explică reprezentanţii APIA. Documentele trebuie să fie întocmite înaintea efectuării controlului şi să fie valabile la data efectuării controlului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *