Fermierii se tem că bugetul pentru agricultură va fi diminuat / Radu (Forţa_Fermierilor): Vrem ca bugetul pentru agricultură să rămână separat în viitoarea Politică Agricolă Comună

Bugetul pentru agricultură este în pericol să fie diminuat FOTO: Dreamstime

Reprezentanţii fermierilor s-au aflat, luni, în faţa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti solicitând ca bugetul pentru agricultură în exerciţiul viitor să rămână separat, întrucât există riscul ca aceste sume să fie îndreptate spre alte sectoare din România, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

“Este un manifest al unor asociaţii de fermieri reprezentative în faţa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, pentru că în viitoarea Politică Agricolă Comună se preconizează ca bugetul pentru agricultură să fie introdus, ca să spunem aşa, într-o pâlnie cu toate bugetele acordate României, să nu mai fie separat şi să cadă în sarcina autorităţilor române de a distribui aceşti bani.

Ţinând cont de faptul că până acum banii ţării, conform cifrelor, nu au fost administraţi cum trebuie – şi vorbeşte deficitul – ne temem că pentru agricultură banii vor fi diminuaţi şi dacă tăiem şi subvenţiile europene, care pentru mulţi fermieri pot fi profitul sau singura lor sursă care le permite să evolueze în continuare, atunci ce vom face? Pentru că e clar că sunt probleme în bugetul României şi vor fi tentaţi să ia din banii pentru agricultură şi să îi îndrepte către alte sectoare”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor, Daniel Radu.

Potrivit acestuia, la Bruxelles sunt acum discuţii referitoare la acest subiect, iar viitorul agriculturii româneşti depinde de modul în care va negocia la Consiliul European noul preşedinte Nicuşor Dan.

Semnal de alarmă pentru bugetul agriculturii

“Fermierii din toată Europa pichetează, ca să spunem aşa, reprezentanţele Uniunii Europene în ţările respective pentru că trebuie să ne facem vocea auzită şi să facem în aşa fel încât bugetul pentru agricultură să fie şi consistent, dar să fie şi acordat în mod direct, aşa cum a fost până acum. Noi sperăm ca cineva să ne ia în seamă, vom vedea care vor fi reacţiile”, a subliniat Radu.

Viitorului ministru al Agriculturii, Daniel Radu i-a transmis “să se aplece cu seriozitate asupra problemelor agriculturii” şi în mod special asupra unei strategii legate de irigaţii, dar şi a diminuării importurilor de produse cu valoare adăugată.

“Noului ministru al Agriculturii îi doresc să se aplece cu seriozitate asupra problemelor agriculturii şi în mod special pentru crearea unor strategii pe termen lung, strategia apei, care să facă parte dintr-o strategie legată de irigaţii, să se aplece asupra creării de facilităţi şi găsirii unui sistem pentru a transforma materia primă în produs finit în România, pentru că importăm foarte mult şi avem balanţă comercială de 2 miliarde de euro, deci importăm mai multă hrană decât exportăm şi este totuşi cu semn de întrebare ţinând cont de faptul că noi suntem o ţară cu mare potenţial agricol. E clar că e mult de lucru, dar eu vreau să cred – şi sper – că acei care vor fi numiţi acum şi vor fi votaţi ca şi Guvern, prim-ministru, ministru al Agriculturii, ministru de Finanţe, să lucreze cu adevărat în interesul ţării”, a susţinut vicepreşedintele Forţei Fermierilor.

Solicitări pentru strategii clare în irigații

În privinţa irigaţiilor, el a subliniat că în acest moment există nişte finanţări pentru proiecte, însă nu există o strategie clară.

“Pentru irigaţii, în acest moment, sunt nişte sume acordate – până la 500.000 de euro pe proiect, cu participare 35% din partea fermierului, dar nu există o strategie clară. Din câte ştiu, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, ANIF-ul, nici măcar nu ştie exact, nu are cadastrate staţiile de irigat pe care le-a moştenit din vechiul regim comunist. Deci, e mult de muncă aici.

Trebuie gândită o strategie mai amplă în ceea ce priveşte irigaţiile. Mulţumim lui Dumnezeu, însă, că am avut ploi primăvara asta şi deocamdată nu suntem obligaţi în unele zone…ştiu că au fost, înainte să înceapă aceste perioade cu ploi, au fost fermieri care au suferit din cauza lipsei de precipitaţii, dar pentru moment avem apă în sol. Însă, e clar că nu ne putem baza doar pe ceea ce primim din partea lui Dumnezeu, ci pe ce primim de la natură. Trebuie să gândim o strategie clară”, a precizat acesta.

Acțiune de tip manifest în statele membre

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a organizat, marţi, la Bucureşti, între orele 11:00 – 14:00, în faţa Reprezentanţei Comisiei Europene, o acţiune publică de tip manifest, intitulată – Acţiune Flash: Casa Europeană de Cărţi de Joc: Fără buget nu mai avem Politică Agricolă Comună, fermieri şi nici securitate.

“Aceasta se desfăşoară în paralel la Bruxelles şi în statele membre UE, în timpul Consiliului de Miniştri ai Finanţelor din UE, unde va fi prezentă şi Ursula van Der Leyen, preşedinta Comisiei Europene şi va fi comunicat centralizat la nivel european şi naţional. În calitate de membri sau colaboratori ai celor 4 organizaţii din AAC (Pro Agro, LAPAR, UNCSV şi AFF) vă invităm să vă implicaţi şi participaţi la acest manifest pentru a susţine împreună să avem predictibilitate, stabilitate şi securitate alimentară agreată pe o perioadă de programare, cu un buget dedicat special, aşa cum am avut până în prezent”, au transmis organizatorii.

Mai mulţi reprezentanţi ai acestor organizaţii au afişat pancarte cu mesajele “Nu mâncăm gloanţe”, “Fără buget va scădea semnificativ numărul fermierilor”, “Vrem subvenţii egale în UE şi finalizarea convergenţei externe din 2028” etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *