Producătorii români de brânzeturi, cârnați și alte produse agroalimentare au plătit 80 de euro pentru 1 metru pătrat de spațiu închiriat la INDAGRA pentru a-și expune și vinde marfa. Unii dintre ei sunt nemulțumiți din cauză că li s-a repartizat spațiu pentru amplasarea standurilor în zone mai puțin frecventate de vizitatori.
Daniel Limbășeanu, crescător de porci din rasa Mangalița, în comuna Racovița, județul Sibiu, nu pare în apele sale. Poartă o pălărie de cowboy, e masiv, aparent liniștit, dar ceva îl frământă. A cerut reprezentanților Romexpo să primească un spațiu în zona unde sunt ceilalți producători de mărfuri agroalimentare, dar nu a avut succes. Când a venit dimineața, în acel spațiu, a descoperit că este amplasat un alt producător. Limbășeanu a fost repartizat în marginea unei alei, cu circulație mai slabă. Consecința? Clienți puțini, vânzare slabă, deși a plătit întocmai ca ceilalți participanți. Sub același cort se află și oierul Florin Dragomir, președinte al Asociației ”Eco Miorița” și președinte al Asociației ”Telemea de Sibiu”, care a reușit să promoveze telemeaua de Sibiu la Bruxelles și să obțină certificare pentru Indicație Geografică Protejată, IGP.
Daniel Limbășeanu și Florin Dragomir sunt amândoi fermieri din județul Sibiu. Dragomir a luptat ca telemeaua de Sibiu să fie recunsoscută la Bruxelles ca produs cu indicație geografică protejată, deși mulți oieri l-au privit cu circumspecție. Limbășeanu a renunțat la un job bine plătit în domeniul materialelor de construcții și s-a apucat de creșterea porcilor din rasa Mangalița. Programul derulat de Ministerul Agriculturii pentru susținrea raselor Mangalița și Bazna a fost derulat și pe umerii lui, în județele Sibiu, Alba și Mureș.
Fiecare furnizor de purcei a primit de la stat 230 de lei pentru fiecare purcel livrat unui crescător care apoi, când porcul a ajuns la 130 de kg, a vândut porcul unui procesator. În Sibiu, singurul procesator e Daniel Limbășeanu. A venit la Indraga, a achitat 80 de euro/mp. Împarte spațiul cu Florin Dragomir. Unul vinde telemea de Sibiu, altul vinde produse din carne de Mangalița. Nu și-a scos cheltuielile: taxe, transport, cazare, hotel, etc. E clar. Participarea la Indagra pentru categoria de fermieri din care fac parte Florin Dragomir și Daniel Limbășeanu nu aduce profit. Cheltuielile depășesc încasările.
”Am fost invitat la un târg internațional în Polonia. Ne-au achitat transportul, cazarea și masa. N-am plătit nimic pentru spațiul ocupat cu standul. Acum trei ani, am câștigat premiul I cu niște cârnați picanți uscați. Acolo am fost respectați. Am cerut aici să fim și noi în zona unde sunt ceilalți producători. Ne-au spus că nu se poate. Am văzut apoi că era altcineva acolo. Spre seară au venit, în sfârșit, să ne anunțe că vor pleca și ăia de acolo”, precizează Daniel Limbășeanu.
”Nu cred că voi mai reveni la Indagra”, completează Florin Dragomir, care încă nu și-a scos cheltuielile.
Daniel Popescu e crescător de vaci din rasa de carne Angus, într-o comună din județul Gorj. A venit la Indagra prin Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, aflată sub tutela Ministerului Agriculturii. Daniel vinde cărnuri preparate pe grătar. El a plătit pentru cele două spații primite sub tutela Casei de Comerț Unirea, vreo 5500 de lei, pentru cele 5 zile cât vinde la târg. Spre deosebire de Florin Dragomir și Daniel Limbășeanu, Daniel Popescu are vad. Clienții se înghesuie să mănânce carne de angus pe grătar. Dar fermierul din Gorj plătește a plătit pe lângă chirie, și transportul, și cazarea, și serviciile colaboratorilor.