Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat joi, 22 mai, propunerea Comisiei Europene de a aloca 15 milioane de euro din rezerva agricolă pentru a sprijini agricultorii din Cehia, Slovenia și Germania afectați de fenomene meteorologice nefavorabile și de o criză sanitară veterinară recentă. Această măsură va contribui la sprijinirea fermierilor afectați din aceste țări care, în consecință, au suferit pierderi pe piață, anunță forul european.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Comisia a propus alocarea a 7,4 milioane de euro pentru Cehia, 2,9 milioane de euro pentru Slovenia și 4,8 milioane de euro pentru Germania.
În cursul lunii septembrie 2024, Cehia s-a confruntat cu ploi torențiale, vânturi puternice și inundații care au afectat producția de culturi arabile, precum și de fructe și legume.
În Slovenia, înghețul de primăvară din a doua jumătate a lunii aprilie 2024 a afectat producția de anumite fructe și legume, precum și podgoriile.
La 10 ianuarie 2025, Germania a confirmat și a notificat un focar de febră aftoasă în landul Brandenburg, care a afectat bivolii de apă. Ca răspuns, Germania a pus rapid în aplicare toate măsurile veterinare și de sănătate animală necesare, în conformitate cu legislația UE, inclusiv restricții suplimentare pentru a preveni răspândirea bolii.
O interdicție generală de circulație pentru anumite specii de animale a fost introdusă în Brandenburg. Aceste măsuri de urgență, deși necesare, au avut repercusiuni economice semnificative pentru crescătorii de animale din vecinătate. Operatorii din regiune au înregistrat pierderi de venit din cauza laptelui crud nelivrat și a valorii comerciale reduse a porcilor, pierderi care nu sunt acoperite de alte mecanisme de compensare existente la nivelul Uniunii Europene.
Sprijinul legat de fenomenele meteorologice nefavorabile poate fi completat cu până la 200% din fondurile naționale. Sprijinul pentru fermierii care suferă pierderi de piață în contextul unui focar de boli ale animalelor este co-finanțat de statul membru în cauză. Autoritățile naționale trebuie să distribuie agricultorilor ajutorul financiar până la 31 decembrie 2025 în Cehia și Slovenia și până la 30 noiembrie 2025 în Germania, asigurându-se că fermierii sunt beneficiarii finali.
Etapele următoare
În urma aprobării de către statele membre, Comisia își va adopta propunerea. Decizia va fi apoi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în ziua următoare publicării sale, astfel încât cele trei state membre vizate să o poată pune în aplicare fără întârziere.
Context
Pentru măsura legată de condițiile meteorologice nefavorabile, statele membre în cauză vor trebui să notifice Comisiei detaliile punerii în aplicare a măsurilor, în special criteriile utilizate pentru a determina acordarea ajutorului individual, impactul preconizat al măsurii, previziunile de plăți defalcate pe lună și nivelul sprijinului suplimentar care urmează să fie acordat. Notificarea trebuie să includă, de asemenea, măsurile luate pentru a evita denaturarea concurenței și supracompensarea.
Politica agricolă comună (PAC) 2023-2027 include o rezervă agricolă de cel puțin 450 de milioane de euro pe an pentru a face față perturbărilor pieței sau evenimentelor excepționale care afectează producția sau distribuția. Având în vedere frecvența din ce în ce mai mare a fenomenelor climatice nefavorabile, Comisia a subliniat importanța consolidării instrumentelor de gestionare a riscurilor și a promovării utilizării lor pe scară mai largă în întreaga UE, alături de măsuri proactive de abordare a cauzelor profunde și de îmbunătățire a rezilienței exploatațiilor agricole pe termen mediu. Odată cu cele mai recente propuneri de simplificare ale Comisiei, vor fi posibile noi plăți de criză în cadrul planurilor strategice ale PAC pentru agricultorii care se confruntă cu dezastre naturale.