Ferma Zarița, situată în localitatea Brănești din județul Dâmbovița, este un exemplu de inițiativă agricolă de mici dimensiuni care pune accent pe producția locală și pe metodele tradiționale de prelucrare a laptelui.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Activitatea fermei se concentrează pe obținerea de brânzeturi artizanale, folosind lapte provenit de la vaci din rasa Jersey, cunoscută pentru calitatea ridicată a laptelui.
Pasiunea din spatele fermei
Punând accent pe calitate și pe un mod de lucru apropiat de natură, echipa fermei promovează o agricultură curată și sustenabilă, unde animalele sunt crescute în libertate, iar produsele sunt procesate local. Afacerea este condusă de Ștefan Coman, fermier, dar în business o parte din bani au fost investiți de artistul Mihai Mărgineanu.
„Sunt inginer tehnolog în domeniul medicinii veterinare, iar pasiunea mea pentru agricultură a stat la baza acestei afaceri. Totul a început acum câțiva ani. La început am crescut purcei și porci în sistem free-range, însă iarna și toamna târziu nu puteam produce constant, așa că am trecut și la vaci”, a declarat Ștefan Coman pentru G4Food.
Începuturile unei afaceri de familie
Pentru că sunt abia la început, afacerea nu este foarte profitabilă. „Sunt abia la început, am doar un an și jumătate de când cresc hibrid – adică și porci, și vaci. Ce obțin dintr-o parte investesc în cealaltă. Dar există spațiu de dezvoltare și implicit va veni și profitul”, a menționat el.
Procesarea nu a fost un gând care a venit ulterior, ci a existat de la început. Ferma Zarița are propriul spațiu autorizat pentru procesare. Încă nu au accesat fonduri europene, dar se gândesc să facă acest lucru în viitor.
Provocările muncii manuale
Cea mai mare dificultate pe partea de procesare a fost forța de muncă. „Lucrez cu părinții mei. E o afacere de familie. Avem 10 vaci, 6 porci și cam 120 de oi”, a precizat Ștefan.
Coman Ștefan încurajează pe cei interesați de acest domeniu să încerce, însă doar dacă au o reală afinitate pentru animale. El avertizează că, dacă nu îți plac, nu merită să te apuci de o astfel de activitate, întrucât lucrul cu animalele este diferit față de interacțiunea cu oamenii. Este esențial, spune el, să înveți să le citești semnalele, deoarece animalele nu pot exprima verbal ce le doare.
Vezi această postare pe Instagram
Respect pentru munca din spatele produselor
El a mai remarcat că, în societate, există prejudecăți legate de profesia de cioban sau văcar, mulți considerând că sunt ocupații de rang inferior. Din perspectiva sa, un cioban adevărat poate fi chiar mai inteligent decât unii miniștri.
De asemenea, a menționat că are pregătire în domeniu, fiind tehnician veterinar. Deși acest nivel de calificare este puțin sub cel al unui medic veterinar, i-a permis să înțeleagă bine nevoile animalelor și să se ocupe inclusiv de activități de laborator.
Produse artizanale
Cele mai apreciate produse sunt telemeaua și brânza maturată. „Recent am introdus și untul. În total am 14 produse lactate”, a punctat el.
Întrebat dacă comenzile se pot face online, Coman Ștefan a explicat că, deocamdată, acestea se realizează doar telefonic, adăugând că nu există un site, întrucât cererea este deja dificil de gestionat în forma actuală.
El a precizat că ferma dispune în prezent de doar patru vaci aflate la prima fătare, ceea ce înseamnă că producția de lapte este încă redusă, însă este de așteptat să crească în perioada următoare.

Ce face diferența: rasa și calitatea laptelui
Întrebați ce aduce un plus produselor lor față de altele, reprezentanții fermei au subliniat, în primul rând, rasa vacilor.
Aceștia au menționat că animalele sunt din rasa Jersey, declarată în 2018 sau 2019 drept cea mai frumoasă rasă de vaci din lume. Au adăugat că laptele acestor vaci este considerabil mai gras, ajungând la un procent de 5,7%, comparativ cu vaca românească sau rasa Holstein, care în condiții ideale ating doar 4%.
Potrivit acestora, laptele obținut este mai dulce și mai bogat în vitamine. De asemenea, au precizat că se lucrează la un proiect de dizertație împreună cu un profesor, prin care se dorește demonstrarea faptului că lactoza din laptele vacilor Jersey ar putea fi tolerată și de persoanele cu intoleranță la lactoză.
Automatizare și susținere
În viitor, Ștefan vrea să automatizez cât mai mult, să reducă munca fizică. „Sunt în căutare de forță de muncă de peste 3 ani și nu am găsit pe nimeni, deși banii nu au fost o problemă”, a precizat el.
„Colaborez cu Mihai Mărgineanu. Suntem prieteni de mulți ani. A fost clientul meu și, când am decis să încep afacerea, a acceptat să investească. Acum suntem parteneri în fermă. El susține mâncarea naturală și tinerii fermieri”, a mai adăugat el. Referitor la numele fermei, Ștefan ne-a făcut cunoscut faptul că numele vine de la Mărgineanu – de la piesa lui, „Zarița”.
Sursa foto: @fermazarita
Text transcris cu ajutorul Vatis Tech.
Daca de maine toata omenirea ar dori sa mananc natural ar fi agricultura mondiala in stare sa furnizeze necesarul de alimente?!