Un tânăr fermier din Iași a optimizat activitatea fermei adăugând pe lângă oi și capre vaci și porci. „Soluția pentru a merge mai departe e o fermă mixtă”

cooperativa Natural Iasi foto: facebook.com/cooperativa Natural

Alexandru Pașaniuc este un tânăr din Iași care administrează o fermă zootehnică mixtă. După 10 ani de muncă în Italia, a revenit în Iași, în 2018, unde a deschis o fermă cu ovine și caprine. Ulterior, s-a dezvoltat, investind în fermă în jur de 200.000 de euro și susține că viitorul în zootehnie este ferma mixtă, scrie bzi.ro.

În cazul unei ferme mixte, poate să valorifice mai multe produse în momente diferite ale anului și, ceea ce poate asigura o optimizare a eforturilor și investiției și duce la dezvoltarea fermei.

„Eu am aprins becul în fiecare zi”

„Eu am început cu ovine și caprine. Acum avem și văcuțe, și câțiva purceluși. Eu cred că asta e soluția pentru a merge mai departe, ferma mixtă, pentru că mieii îi vinzi de Paște, iar dacă ai oameni, mulgi, mai faci un ban vara. Dar, în schimb, dacă ai văcuțe, îți dau lapte tot anul; iar cu porcii, mai faci cârnați de casă, o șuncă afumată. Am, acum, vreo 40 de bovine. Eu am o vorbă: eu am aprins becul în fiecare zi, trebuie să produc în fiecare zi, altfel nu facem treabă.

Am văzut că aveam perioade din an în care nu produceam nimic și asta m-a determinat să caut soluții. Pentru mine rasa Mangalița de purceluși e OK, pentru că nu necesită multă îngrijire. Nu trebuie să plătești pe cineva sau să îți rupi din timpul tău ca să ai grijă de toate animalele. Am luat și pui, rasă mixtă, și cresc exact cum se crește la țară. Eu nu le dau nucleu, le dau tărâțe, să mâncăm natural. Eu am făcut contract cu Doamne-Doamne că o să trăiesc 133 de ani, deci trebuie să mănânc sănătos în toată această perioadă și sigur vor mai fi nebuni ca mine care vor face asta. Viitorul e ferma mixtă!”, spune Pașaniuc.

„Clienții mei nu au avut obiecție la preț. Prețul trebuie să reflecte calitatea”

El susține că este normal ca un produs de calitate să coste mai mult, iar scopul său, cât și al colegilor din asociație, este să ofere consumatorilor produse cât mai bune. Anul acesta, prețul la miei este de 20-25 de lei în viu și 40-45 de lei în carcasă.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Prețul trebuie să reflecte calitatea! Faci puțin, dar de calitate. La supermarketuri, dacă dai, îți dă preț mic. Trebuie să faci producție mai mare, deci nu e ok. Eu nu am obiecție la preț, dacă produsul e bun, și nici clienții mei n-au avut obiecții la prețurile mele. Anul acesta, dacă vorbim de miei, o să am vreo 300 de bucăți. Nu o să cresc prețurile, pentru că la mine nu e nevoie să măresc. O să vedem dacă vindem local mieii, pentru că nu avem forță de muncă. Dacă nu avem cu cine mulge oile, nu putem să vindem. Nu au lapte pentru miel. Nu se merită să vinzi un miel de 8 kilograme tăiat, când poți să-l vinzi în toamnă, la mașină”, mai spune fermierul din Iași.

Alexandru Pașaniuc, Dorian Secară și Liviu Calancea, trei tineri din Iași care au muncit mulți ani în străinătate, s-au întors în comuna natală plini de speranță și au investit toți banii câștigați în afaceri agricole, înființând Cooperativa Natural.

Tot mai mulți tineri accesează fonduri europene

Alexandru Pașaniuc a obținut fonduri europene pentru a dezvolta afacerea din mediul rural. Tot mai mulți tineri obțin banii pentru a înființa afaceri de succes. Aceștia au depus în intervenția DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri proiecte în valoare de jumătate de milion de euro. Investițiile pe care vor să le facă vizează modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice, vegetale sau apicole.

Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), la nivel național au fost depuse 3.761 de proiecte în valoare de 263.270.000 de euro. Fondurile alocate acestei componente sunt de 175.484.235 de euro, sesiunea de depunere fiind închisă la atingerea procentului 150 la sută din valoarea alocării. Alexandru Pașaniuc este un tânăr din Iași care administrează o fermă mixtă cu succes și a obținut fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *