Ferma din deșert care ar putea produce 3 milioane de kilograme de hrană pe an / GigaFarm este capabilă să recicleze anual 50.000 de tone de resturi alimentare

gigafarm, emiratele arabe unite, ferme verticale, risipa alimentara

În centrul de tehnologie alimentară din Dubai, Food Tech Valley, se lucrează la o fermă uriașă, numită GigaFarm, de 12 metri înălțime, care se întinde pe 83.612 mp, transmite CNN.

Proiectul GigaFarm, dezvoltat de consorțiul ReFarm din Emiratele Arabe Unite, nu este doar o fermă cu întindere mai mare decât celelalte ferme verticale, ci funcționează într-un mod diferit, spune Oliver Christof, CEO la Christof Global Impact, una dintre companiile din spatele ReFarm. Celelalte entități implicate în proiect sunt SSK Enterprises, FoodTech Valley și Intelligent Growth Solutions (IGS).

Soluția de agricultură verticală GigaFarm este furnizată de IGS, o companie scoțiană fondată în 2013.

Planetele cresc într-un mediu controlat, în „turnurile de cultivare” dezvoltate de IGS. Acestea sunt construcții asemănătoare unei parcări supraetajate, unde plantele sunt udate frecvent, cantitatea de apă și îngrășăminte fiind monitorizate și ajustate cu precizie.

Ferma utilizează un sistem hidroponic, astfel încât în fiecare tavă cresc plante, folosindu-se de un substrat creat din compost organic sau fibre de cocos, în loc de pământ. Benzile luminoase cu LED-uri de sub fiecare tavă oferă lumină solară sintetică.

Senzorii, inclusiv camerele de supravegheat, monitorizează creșterea plantelor, iar turnurile pot gestiona automat lumina, temperatura, umiditatea, apa și nivelurile de nutrienți.

Prin apropierea fermelor de consumatori și prin utilizarea unor metode mai eficiente de producție, pentru a reduce utilizarea îngrășămintelor, sistemul promite reducerea amprentei de carbon a producției alimentare, crescând anual până la trei milioane de kilograme de verdeață cu frunze, ierburi și răsaduri de legume și înlocuind până la 1% din importurile de alimente din Emiratele Arabe Unite, spune Christof.

În cadrul acestui proiect se așteaptă să se recicleze anual 50.000 de tone de resturi alimentare, iar apa generată din acest proces este suficientă pentru „a exploata 100% ferma verticală”, spune Christof, în timp ce compostul organic va fi folosit ca strat de cultivare a plantelor.

Pentru a face agricultura mai ecologică, GigaFarm intenționează să folosească mai multe tehnologii ce permit transformarea fluxurilor de deșeuri, precum resturile alimentare și reziduurile de canalizare, în produse agricole cum ar fi compostul, hrana pentru animale, apa curată și energie.

Pe lângă toate aceste beneficii considerabile pe care proiectul le oferă, există și unele dezavantaje. Tehnologia inteligentă și infrastructura reprezintă o investiție inițială uriașă, iar costurile de funcționare ale fermelor sunt mari, fiind alcătuite în mare parte din facturile la energia electrică.

Proiectul GigaFarm, în valoare de 326,7 milioane de dolari, va începe în cursul acestui an și este de așteptat să fie complet operațional până în 2026.

Sursa foto: ReFarm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *