O fermă high-tech, construită în Anglia, poate crește salata de trei ori mai repede decât o fermă convențională / Afacerile de acest fel, afectate de consturile mari cu energia

ferma, anglia, tehnologie, legume Sursa foto: Jones Food Company

În comitatul Gloucestershire din Anglia a fost deschisă una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic ferme verticale din Marea Britanie, transmite BBC.

Ferma, deținută de compania Jones Food Company, poate crește salata de trei ori mai repede decât o fermă tradițională, în aer liber, datorită climatului său controlat și constant. Salata, busuiocul și alte plante aromatice sunt cultivate sub lumini speciale, într-o atmosferă caldă și umedă.

„Am transformat agricultura într-o fabrică de înaltă tehnologie”, a declarat Glyn Stephens, cultivator-șef la fermă.

Vezi detalii

Construcția arată mai degrabă ca un depozit decât ca o fermă. Șiruri de tăvi, toate pline cu busuioc, salată și alte plante, stau sub lumini strălucitoare, multicolore. Cincisprezece rânduri sunt stivuite unul peste altul, urcând până la acoperișul clădirii vaste. De aici vine și denumirea de „agricultură verticală”.

În total, aici există 14.500 de metri pătrați de spațiu de cultivare.

Aerul este menținut la 27 de grade Celsius și la o umiditate de aproximativ 75%. Plantele adoră acest mediu. Busuiocul crește de la sămânță la recoltă în 18 zile, „de aproximativ trei ori mai repede decât în aer liber”, explică Stephens.

O fermă verticală precum cea din Gloucestershire consumă cu 90% mai puțină apă decât o fermă tradițională, în aer liber. (Sursa foto: Jones Food Company)

El spune că recoltele sale produc emisii de carbon mult mai mici decât importurile. „În comparație cu transportul recoltelor prin Europa sau chiar cu transportul aerian, noi economisim carbon”, a explicat fermierul.

Costurile mari cu energia pot duce la închiderea unor astfel de afaceri

Ferma folosește multă energie, în principal pentru luminile cu LED-uri, care utilizează un spectru de culori calculat științific pentru a stimula creșterea. Există, de asemenea, multă ventilație, circulație a apei și nenumărate sisteme de control al climei.

Citește și: Inteligența artificială intră în agricultura locală, cu rezultate concrete: mâncare mai sănătoasă, producție mai mare și albine protejate / În România soluțiile IA sunt utilizate de fermele medii și mari, cu manageri tineri

Toată energia provine din surse regenerabile și este gestionată cu atenție.

Fermele de acest tip sunt protejate de intemperii, nefiind afectate de inundații sau de secetă și puțini dăunători pot pătrunde în bio-securitatea strict controlată a construcției.

Dar ele se bazează pe cantități uriașe de energie electrică, iar acest lucru a dus la prăbușirea altor ferme verticale.

Aerofarms, cu sediul în SUA, a fost văzută ca un lider al industriei până în iunie 2023, când și-a declarat falimentul. Totodată, firma franceză Agricool a intrat în administrare judiciară la începutul aceluiași an, iar Fifth Season, cu sediul în Pennsylvania, a fost închisă la sfârșitul anului 2022. Mai mult, Iron Ox din California a concediat aproape jumătate din forța de muncă, iar Infarm și-a închis operațiunile din Europa, concediind 500 de angajați.

Infarm a dat vina pe prețurile ridicate ale energiei electrice din Europa pentru problemele sale.

James Lloyd-Jones, fondatorul și directorul executiv al Jones Food Company, a declarat că noua unitate din Gloucestershire este mai eficientă decât alte ferme similare și de aceea va supraviețui.

Compania își vinde pungile de salată la prețul de 1,25 lire sterline bucata, un preț similar cu cel cerut de concurență. Mai mult, reglarea fină a sistemului de climatizare ar trebui să mențină consumul de energie la un nivel cât mai scăzut posibil.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *