Dragi cititori,
avem vești bune de la industria cărnii de porc:
- Porcii au o structură dentară similară cu cea a oamenilor (sunt omnivori, ca și noi). De asemenea, ei sunt unici prin faptul că trec prin mai multe cicluri de înlocuire a dinților pe parcursul vieții. Ca urmare, maxilarele lor conțin celule stem „de rezervă” care produc un dinte nou atunci când cel anterior este pierdut. Aceste celule pot fi, de asemenea, utilizate pentru a crește un dinte în laborator. O echipă de oameni de știință de la Universitatea Tufts din Boston, SUA, condusă de Pamela Yelick și Weibo Zhang, a dezvoltat o metodă de “creștere” a dinților din celule umane și porcine. Această cercetare vizează crearea de implanturi dentare naturale care vor fi complet adaptate la corpul uman.
- Doi senatori din statul Oklahoma au prezentat proiecte de lege care vizează interzicerea cărnii cultivate înainte de sesiunea legislativă din 2025, care a început săptămâna aceasta. Primul proiect de lege este un amendament la Legea privind protecția consumatorilor de carne din stat și definește carnea cultivată ca fiind “un produs alimentar dezvoltat din culturi de celule animale, mai degrabă decât prin creșterea și sacrificarea tradițională a animalelor” și ar interzice fabricarea pentru vânzare a cărnii cultivate, împuternicind Consiliul de Stat pentru Agricultură să aplice politica. Al doilea proiect de lege, similar, definește carnea cultivată în același mod și însărcinează Consiliul de Stat pentru Agricultură cu punerea în aplicare, dar partea de interdicție a proiectului de lege prevede că “entitățile statului” nu pot “fabrica sau vinde” carne cultivată.
- Federația SUA pentru Exportul de Carne (USMEF) a declarat într-o analiză a datelor USDA că exportul total de carne de porc pe 12 luni a fost cu 4% mai mare decât în 2023: 3,03 milioane de tone metrice (mt). Ca valoare, exporturile de carne de porc au fost în valoare de 8,63 miliarde de dolari, în creștere cu 6% față de anul precedent. Exporturile de carne de porc către Mexic au stabilit un nivel record pentru al patrulea an consecutiv.
Calendarul evenimentelor:
- Pe 13 februarie, Astana va găzdui conferința internațională KazOil-2025 , organizată de APK-Inform Asia în cooperare cu Event Group. Evenimentul va reuni principalii actori de pe piață din Asia, Europa și regiunea Mării Negre.
- HOFEX este un târg internațional de produse alimentare, băuturi, hoteluri, restaurante, catering și echipamente din Asia, care are loc la Centrul de Convenții și Expoziții din Hong Kong timp de 3 zile, de vineri, 14 februarie până duminică, 16 februarie 2025.
- Nepal Food & Beverages Expo este o expoziție profesională care are loc la Bhrikuti Mandap Exhibition Hall din Kathmandu, timp de 3 zile, de vineri, 14.02.2025 până duminică, 16.02.2025.
Frontiere
Prețurile purceilor încep să crească, în timp ce cotațiile porcilor se stabilizează. Aceasta este evoluția clasică a graficelor de prețuri pentru începutul anului. Între timp, politica afectează din ce în ce mai mult perspectivele industriei porcine. Am menționat mai sus, Mexicul este cel mai important partener pentru exportul de carne de porc din SUA, iar impozitarea anunțată a mărfurilor mexicane de către administrația Trump ar putea afecta acest lucru, dacă exporturile de carne din SUA către Mexic sunt impozitate ca parte a contramăsurilor. Trump a amânat impozitarea cu 25% pentru 30 de zile, industria spaniolă a cărnii se pregătește să înlocuiască SUA pe piața mexicană a cărnii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
![Tiberiu Abraham, Dr.Abraham, Analiza Industriei Porcului](https://g4food.ro/wp-content/uploads/2024/07/Tiberiu-Abraham-1024x576.jpg)
Industria franceză a cărnii de porc este șocată de un incendiu provocat asupra uneia dintre cele mai mari asociații de producători din țară. În noaptea de 25 ianuarie, autorii au intrat în sediul Evel’Up din Plouedern, Bretania, și au aprins mai multe dispozitive incendiare în zona de intrare. 1.800 m² de spațiu interior au fost grav avariați de fum și funingine. Evel’Up presupune că lucrările de curățare și renovare vor dura luni de zile și vor costa câteva sute de mii de euro. Pentru moment nu este clar dacă este un act al unor activiști.
În Germania vecină, în nordul districtului Rhein-Pfalz, pe drumurile de-a lungul Rinului, gardurile de protecție împotriva pestei porcine africane (PPA) sunt deteriorate constant de persoane necunoscute. Până în prezent, au fost identificate aproximativ 20 de cazuri de vandalism: gardurile au fost călcate în picioare, uneori tăiate, iar bateriile au fost furate. Responsabilul cu întreținerea bănuiește că unii oameni consideră că gardurile le îngrădesc libertatea. El face apel la înțelegere și subliniază cât de importante sunt aceste garduri de protecție în lupta împotriva bolii animalelor. Lucrurile s-ar putea complica și mai mult după alegerile din 23 februarie, deoarece partidul de extremă dreapta pare să fie câștigător.
Asociația Crescătorilor de Porci din Serbia a decis că prețul minim al porcilor pe piața sârbă nu trebuie să scadă sub 190 de dinari (1,62 €) pe kilogram de greutate în viu. Abatoarele pun o presiune puternică asupra crescătorilor de porci, deoarece aceștia nu au acces la alte piețe. Întrucât Serbia este o țară care nu face parte din UE, fluxul de animale și de carne are condiții speciale, iar PPA complică și mai mult viața crescătorilor de porci.
România este singura țară din Europa declarată complet afectată de PPA, astfel că niciun porc nu poate părăsi țara. Acest lucru nu oferă nicio opțiune crescătorilor de porci români, fermierii fiind nevoiți să accepte orice le oferă abatoarele locale. Piața actuală de porci, purcei și carne de porc este puternic afectată de frontiere.
12 februarie 2025, Dr. Abraham
Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.