„Crescând în Nara, Japonia, înconjurată de câmpuri de ceai, matcha a fost întotdeauna parte din viața mea,” spune Michiko Tomioka, nutriționist și dietetician, expert în longevitate.
Ea a continuat pentru CNBC:
„Când eram în liceu, am început să iau lecții oficiale de ceremonie a ceaiului. Era punctul culminant al săptămânii mele. Maestrul nostru de ceai ne oferea întotdeauna, mie și colegilor mei, wagashi (dulciuri japoneze) delicioase, de sezon, și flori, și ne invita să asistăm și să ajutăm la ceremonia ceaiului într-un templu prestigios din Kyoto.
Încă practic Chado, ceremonia tradițională japoneză de preparare a ceaiului verde. Am făcut o pauză când m-am mutat în Statele Unite, dar reluarea acestei practici în New York mi-a oferit un prețios sentiment de comunitate.
Mai presus de toate, asociez matcha cu înțelepciunea bătrânilor mei. Mătușa mea de 99 de ani și mentorul meu de 98 de ani, pe care îl numesc Papa-san, și-au pregătit matcha aproape toată viața. Am moștenit chiar și câteva dintre bolurile și ustensilele lor pentru matcha.
Matcha este băutura mea nr. 1 pentru longevitate și o consum în fiecare zi.”
Beneficiile matcha pentru sănătate
Matcha oferă numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului său bogat în nutrienți esențiali, precum vitaminele A, C și K, fibre, proteine și aminoacidul l-teanină, care ajută la îmbunătățirea somnului, reducerea stresului și îmbunătățirea funcției cognitive. Este, de asemenea, bogat în polifenoli, cum ar fi epigallocatechin gallate (EGCG), antioxidanți puternici care combat bolile și inflamațiile. Studiile au arătat că matcha poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și poate îmbunătăți sănătatea intestinului.
Matcha poate fi consumat sub diverse forme, inclusiv în dulciuri precum prăjituri, fursecuri și mochi (un desert japonez).
Prepararea matcha este un ritual care implică fierberea apei, purificarea uneltelor cu apă fierbinte, măsurarea pudrei de matcha și amestecarea acesteia cu un accesoriu din bambus. „Acest ritual nu doar că ne conectează cu tradiția, ci oferă și un moment meditativ Zen, care aduce pace și vindecare,” mai spune Tomioka.
Matcha poate fi, de asemenea, savurat ca băutură răcoritoare cu gheață în timpul verii.
Totuși nu este sigur că acea băutură duce la longevitate. Spre exemplu , cea mai longevivă zonă albastră din lume, comunitatea adventistă din Loma Linda, California, nu bea cafea/cofeina/ceai.
Poate japonezii trăiesc mult IN CIUDA faptului că beau ceai.
Singurii factori comuni ai zonelor albastre sunt consumul de fructe, legume, nuci, semințe, leguminoase (fasole, naut, soia), cereale integrale, limitarea grăsimilor saturate din surse animale, miscare, socializare.
Nu e sigur că ceaiul duce la longevitate dar sunt informații dovedite despre cafea:
-crește riscul de cancer anal
-crește riscul de cancer la vezică
-scade neuroplasticitatea și te face mai puțin performant mintal.
Se pare că japonezii au obiceiuri mai sănătoase…
Spor la (renunțat la) cafeluță…