Apfelstrudel, plăcinta cu mere răspândită în tot spațiul german
Originile ștrudelului sunt arabe (ca si baclavaua, sarailia, burek-ul etc). Ele au fost preluate mai întâi de turci după căderea Constantinopolului (1453) si au ajuns în Austria in secolele 16-17, cu ocazia asediilor repetate ale Vienei, devenind rapid un desert extrem de popular în tot spațiul german. În Germania se servește cu cremă de vanilie, frișcă sau înghețată.
- 15 foi subtiri de placinta – 600 g (cca. 1 pachet si jumătate)
- 150 g unt topit
- 12 mere acrișoare (cca. 1,2 kg)
- zeama de la ½ lămâie
- 150 g zahar (6 linguri)
- 80 g pesmet (6 linguri rase)
- scorțișoară
- zahar pudra vanilat pentru decor
Instrucțiuni:
Puteți decoji merele sau nu. Coaja conține pectină care „leagă” umplutura in timpul coacerii și păstrează și ținuta feliilor de măr. Se taie felii subțiri. Feliile de măr se stropesc cu puțină zeamă de lămâie (ca sa nu se oxideze) și se așează în strecurătoare. În câteva minute ele vor începe să-și lase din zeama în exces.
Se desfac foile de plăcintă din pachet și se numără, se pun cam 3 la ștrudel.
Se așează prima foaie pe masa de lucru și se unge cu pensula cu unt topit. Deasupra se pune foaia numărul 2, unsă la fel. În final se întinde și ultima foaie, care nu se mai unge. Pe ea vine umplutura.
La una dintre margini se pun feliile de măr (ușor strânse între palme ca să mai piardă zeama). Apoi se presară câte o lingură de zahăr, o jumătate de lingură de pesmet și câte o jumătate de linguriță de scorțișoară.
Se rulează apoi ștrudelul pornind dinspre partea cu umplutura. Se obține un cilindru lung cât tava de la cuptor. Capetele de aluat se strâng ca sa nu iasă merele la copt.
Pe tava așternută cu hârtie de copt se așează toate cele 5 ștrudele, pe rând. Se ung cu unt topit, insistând și între ele. Untul le da culoare superbă și le face mai fragede. Se coc cam 40 de minute în cuptor, la 180 C cu ventilație (treapta medie spre înaltă la cele cu gaz), până ce sunt frumos rumenite.
Rețetă preluată de la SavoriUrbane.
Kürtőskalács sau kürtős kalács, dulcele secuiesc cunoscut în istorie ca cel mai vechi desert unguresc
- 700g faină
- 30g drojdie proaspătă
- 300 ml lapte călduț
- 2 oua+2 gălbenușuri
- 3 linguri zahar
- 80g unt topit
- 1 praf sare
- vanilie
Pentru decor:
- zahăr
- nucă
- scorțișoară
Instrucțiuni:
Începem prin a prepara maiaua. Punem într-un vas 2 linguri de zahăr, drojdia, 100 ml de lapte călduț si 5 linguri de făină. Amestecăm bine, acoperim vasul și lăsăm deoparte maiaua pentru 10 minute, astfel se va activa drojdia.
Într-un vas mai mare punem restul de faină, în mijlocul ei formăm un crater, în care turnăm maiaua deja pregătită. Amestecăm puțin și adăugam treptat ouăle bătute cu cele doua gălbenușuri, laptele rămas, zahărul, vanilia și un praf de sare.
Vom frământa pana obținem un aluat omogen, apoi putem pune treptat untul topit continuând frământarea.
Aluatul rezultat trebuie să nu se lipească de mâini si sa fie elastic. Îl punem într-un vas uns cu ulei și îl lăsăm la dospit până își dublează volumul.
Aluatul dospit îl punem pe blatul de lucru presărat cu făină și întindem o foaie groasă de aproximativ 1 cm pe care o vom tăia fășii late de aproximativ 3 cm.
Vom înfășura fășiile de aluat pe sticle, pe care le-am învelit în staniol și am uns cu puțin unt.
După ce am terminat de înfășurat tot aluatul pe sticle, le ungem cu apa si tăvălim kurtocs-ul prin amestecul de nucă, zahăr și scorțișoară.
Luam sticlele, le punem in picioare într-o tava și le așezăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 25 de minute.
După coacere îi vom scoate ușor de pe sticle și îi servim calzi.
Rețetă preluată de la GinaBradea.