Eterna întrebare: Ce a fost întâi, oul sau găina? Răspuns: foarte probabil, oul. Nou studiu în revista Nature

oul sau găina studiu Nature Sursa foto: Pixabay

Este posibil ca oul să fi apărut înaintea găinii. Soluția la această veche dilemă este sugerată de un organism unicelular străvechi care a apărut pe Pământ cu peste un miliard de ani în urmă. Deci, cu mult înaintea înaripatelor de curte. Acest organism unicelular avea deja în codul său genetic instrucțiunile necesare pentru a forma un organism pluricelular foarte asemănător primelor stadii ale embrionului.

Conform ediției italiene a Huffington Post, descoperirea a fost publicată în revista Nature de către un grup de cercetători de la Universitatea din Geneva, condus de biologul Omaya Dudin. Organismul unicelular primordial studiat, numit Chromosphaera perkinsii, a fost descoperit în 2017 în sedimentele marine din Hawaii și a fost considerat de la început un model extrem de valoros pentru a investiga mecanismele care au condus la tranziția de la organisme unicelulare la organisme pluricelulare pe Pământ.

Studiind C. perkinsii în laborator, cercetătorii au descoperit că, atunci când organismul unicelular își atinge dimensiunea maximă, acesta încetează să crească și începe să se dividă, formând o colonie pluricelulară care include cel puțin două tipuri diferite de celule. Această masă celulară prezintă o asemănare extraordinară cu primele stadii ale embrionilor animali, atât în ceea ce privește structura 3D, cât și activitatea genelor.

Pe baza acestor dovezi, cercetătorii concluzionează că, probabil, programele genetice care guvernează diferențierea celulară și dezvoltarea organismelor pluricelulare erau deja prezente cu peste un miliard de ani în urmă, mult înainte ca animalele să apară pe Pământ.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *