Uleiul de floarea-soarelui este un tip de ulei din semințe, iar multe persoane consideră că acesta are și anumite riscuri pentru sănătate. Nutriționiștii explică, potrivit today.com, avantajele și dezavantajele consumului de ulei de floarea-soarelui.
Alimentele ultraprocesate reprezintă, acum, aproximativ 70% din oferta alimentară, multe dintre ele fiind preparate cu uleiuri din semințe — uleiuri din semințele plantelor care conțin cantități mari de acizi grași omega-6.
Deși acizii grași omega-6 sunt necesari pentru funcționarea organismului, dar experții spun că este mai sănătos să nu-i consumăm în exces și să prioritizăm acizii grași omega-3, care se găsesc în pește, ulei de măsline și altele, în alimentație. Un nou studiu publicat în BMJ se adaugă cercetărilor tot mai numeroase care sugerează că un consum excesiv de omega-6, în special din alimentele procesate, poate duce la efecte negative, concluziile arătând că prea mulți acizi omega-6, în special din uleiurile din semințe din alimentele procesate, pot interfera cu procesul natural al corpului de a lupta împotriva celulelor canceroase.
Unele uleiuri din semințe sunt bine cunoscute, precum uleiul de rapiță, o alegere populară pentru prăjit. Însă un tip de ulei din semințe despre care poate știți mai puțin este uleiul de floarea-soarelui.
Este uleiul de floarea-soarelui sănătos?
„Uleiul de floarea-soarelui este unul dintre cele mai comune uleiuri din semințe”, spune Rosa Becerra-Soberon, dietetician-nutriționist la Top Nutrition Coaching.
„Indienii americani, dar și alte culturi, obișnuiau să extragă uleiul prin măcinarea semințelor și producerea unor loturi mici, care ofereau un ulei nerefined care aducea beneficii pentru sănătate”, explică Becerra-Soberon.
Dar majoritatea uleiului de floarea-soarelui de astăzi este foarte procesat, ceea ce elimină o parte din vitaminele naturale și beneficiile pentru sănătate ale acestui ulei, explică ea.
Uleiul de floarea-soarelui reprezintă 20% din producția globală de uleiuri vegetale, notează ea.
„Uleiurile din semințe sunt, de obicei, folosite pentru gătit, în produse cosmetice și în alimente procesate”, adaugă Jen Messer, președintele Academiei de Nutriție și Dietetică din New Hampshire și dietetician la Jen Messer Nutrition.
„Uleiul de floarea-soarelui este, adesea, ales datorită gustului său neutru, costului redus și punctului său de fum ridicat”, explică Messer.
Tipuri de ulei de floarea-soarelui
Uleiul de floarea-soarelui este, în general, bogat în grăsimi polinesaturate, mai ales acid linoleic. Grăsimile polinesaturate sunt bune pentru sănătate, spre deosebire de grăsimile trans și cele saturate, potrivit Asociației Americane a Inimii. Totuși, unele tipuri de ulei de floarea-soarelui sunt mai bogate în grăsimi mononesaturate, de obicei acid oleic, care sunt, de asemenea, bune pentru sănătate.
Becerra-Soberon clasifică uleiul de floarea-soarelui în trei tipuri, în funcție de conținutul de acid linoleic și oleic, deoarece acest lucru influențează modul în care îl folosești la gătit.
Uleiul de floarea-soarelui obișnuit, care conține majoritar acid linoleic, este lichid la temperatura camerei și este cel mai comun tip găsit în magazine. Acest ulei poate fi folosit pentru toate tipurile de gătit.
Uleiul de floarea-soarelui semi-oleic, care conține 50% acid oleic. Acest ulei este folosit atunci când este necesar un gătit la temperaturi scăzute.
Uleiul de floarea-soarelui high-oleic, care conține 80% acid oleic. Acest ulei este folosit în special pentru gătit la temperaturi ridicate, suplimente alimentare și produse pentru îngrijirea pielii.
Valori nutriționale ale uleiului de floarea-soarelui
Conform bazei de date a Departamentului Agriculturii din Statele Unite, o lingură de ulei de floarea-soarelui cu un conținut ridicat de linoleic conține:
120 de calorii
13,6 grame de grăsimi
5,59 miligrame de vitamina E
6,28 grame de grăsimi mononesaturate
4,96 grame de grăsimi polinesaturate
Beneficiile uleiului de floarea-soarelui
Experții spun că uleiul de floarea-soarelui oferă mai multe beneficii pentru sănătate atunci când este consumat cu moderație.
- Bogat în vitamina E – Departamentul Agriculturii din Statele Unite spune că o lingură de ulei de floarea-soarelui este o sursă excelentă de vitamina E. Această vitamină este un antioxidant care sprijină sănătatea pielii și protejează celulele de daunele oxidative, ceea ce poate reduce inflamația, spun experții.
- Bun pentru inimă – Cercetările anterioare au arătat că uleiul de floarea-soarelui poate ajuta la scăderea colesterolului „rău” LDL, precum și a nivelurilor de trigliceride, un tip de grăsime din sânge. „Are mai puține grăsimi saturate, ceea ce poate promova sănătatea inimii prin scăderea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale,” spune Becerra-Soberon. Administrația Alimentelor și Medicamentelor susține afirmația conform căreia consumul de acid oleic din uleiurile comestibile care conțin cel puțin 70% acid oleic per porție, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui high-oleic, poate reduce riscul de boli coronariene. „Asociația Americană a Inimii recomandă ca persoanele să includă uleiuri din semințe în alimentația lor,” spune Messer.
- Îmbunătățește sistemul imunitar și sănătatea pielii – „Ajută la stimularea sistemului imunitar datorită acidului linoleic și acidului oleic,” spune Becerra-Soberon. De asemenea, oferă un luciu părului și este excelent pentru piele, adaugă ea.
Riscuri pentru sănătate, aduse de consumul de ulei de floarea-soarelui
Consumul prea mare de acid gras omega-6 din uleiurile din semințe, fără a avea suficienți acizi omega-3 în dietă, poate crește riscul de boli autoimune, astm, alergii și altele, potrivit cercetărilor anterioare.
Este important să echilibrăm raportul dintre omega-6 și omega-3 în dietă.
„În ciuda argumentelor online (împotriva folosirii uleiului de floarea-soarelui), atunci când este consumat în cantități obișnuite, nu există dovezi ale unor efecte negative ale consumului de ulei de floarea-soarelui. Cheia este să urmezi o dietă echilibrată care include o varietate de grăsimi sănătoase,” spune Sarah Berry, Ph.D., șeful departamentului științific la compania de știință și nutriție ZOE.
Ea adaugă: „Atâta timp cât consumi atât omega-6, cât și omega-3, ca parte a unei diete echilibrate, uleiul de floarea-soarelui nu este asociat cu un risc mai mare de cancer de colon și este legat de un risc redus de boli de inimă.”
Uleiul de floarea-soarelui cauzează inflamație?
Uleiurile de floarea-soarelui nu sunt atât de natural pro-inflamatorii pe cât cred unii oameni, conform unui studiu recent.
„Atâta timp cât uleiul de floarea-soarelui face parte dintr-o dietă echilibrată, nu există dovezi care sugerează că uleiul de floarea-soarelui cauzează sau promovează inflamația,” spune Berry.
„De fapt, majoritatea studiilor arată că un consum de cantități moderate de omega-6, cum sunt cele găsite în uleiul de floarea-soarelui, poate chiar avea efecte protective împotriva bolilor cronice,” explică ea.
Dar majoritatea dietelor din Occident au un raport ridicat între omega-6 și omega-3, ceea ce poate reprezenta un risc pentru sănătate, spune Becerra-Soberon.
Mai multe cercetări indică necesitatea creșterii consumului de acizi grași omega-3 în dietă, în special datorită efectelor lor pozitive asupra inflamației și sănătății generale, spune Messer.
Uleiul de floarea-soarelui versus alte uleiuri de gătit
Comparativ cu alte uleiuri de gătit, uleiul de floarea-soarelui este preferat pentru gustul său neutru și capacitatea de a rezista la gătit la temperaturi ridicate, cu un punct de fum de aproximativ 220 de grade Celsius — ideal pentru prăjit și fript.
Gustul său ușor permite folosirea uleiului în diverse preparate din bucătărie, remarcă Becerra-Soberon.
„Comparativ, o altă alegere populară este uleiul de măsline, care are un punct de fum mai mic de 190 de grade Celsius, ceea ce îl face mai potrivit pentru gătit la temperaturi medii sau ca ulei de finisare, cu un gust distinct,” adaugă Messer.